AcasăActualitateSocialINCENDIU - Pompierii militari au stins, aseară, un incendiu pe Valea Chiuzbăii....

INCENDIU – Pompierii militari au stins, aseară, un incendiu pe Valea Chiuzbăii. Doi barbati sunt cercetati de politie pentru incendierea a 181 pomi fructiferi

spot_img

DISTRIBUIȚI

Prefectul Sandu Pocol a sesizat, aseară, faptul că, din zona pădurii de pe Valea Chiuzbaia, se ridică în aer fum, care cel mai probabil provenea de la aprinderea unui foc. Nu se vedea flăcări, însă cu toate acestea, prefectul a solicitat clarificarea acestei situaţii de către pompierii militari. La faţa locului s-a deplasat o autospecială şi trei subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Baia Mare, care au confirmat existenţa unui foc deschis, de vegetaţie uscată. În zona focului nu erau prezente alte persoane,iar producerea unei situaţii de urgenţă nu a fost anunţată prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112 sau autorităţilor.

Incendiul se putea extinde şi în zona de pădure care a mai fost cuprinsă de flăcări în toamna anului trecut, iar pentru a evita propagarea flăcărilor, în zona împădurită, s-a solicitat sprijin de la Ocolul Silvic Baia Sprie, Primăria Baia Sprie şi cetăţenilor care locuiau în apropierea terenului aprins. Au ars cinci arbori (castani, care sunt ocrotiţi prin lege), dar şi o suprafaţă de aproximativ două hectare de vegetaţie. Pompierii militari, împreună cu celelalte persoane care au sprijinit acţiunea de intervenţie au reuşit să lichideze incendiul la miezul nopţii.

Prefectul de Maramureş a spus: „Ne-am confruntat, în perioada acestor zile, cu numeroase incendii provocate de cetăţeni care au aprins vegetaţie uscată şi au lăsat nesupravegheată arderea resturilor vegetale. Sunt multe persoane care acţionează, în acest fel, inconştient şi dau dovadă de lipsă de responsabilitate. Aseară se putea ajunge la extinderea focului în pădure. Nu trebuie să uităm că anul trecut incendiul de pădure, din zonă, a fost stins numai după ce s-a intervenit cu ajutorul elicoperului Ministerului Administraţiei şi Internelor. Pompierii militari şi celelalte persoane civile care au participat aseară la lichidarea suprafeţei de teren aprinse au depus eforturi serioase pentru a împiedica extinderea focului în zona de pădure şi ţin să le mulţumesc pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunea. Am solicitat poliţiei să sprijine pompierii militari şi comisarii gărzii de mediu pentru a identifica persoanele care aprind mirişti, vegetaţia uscată şi resturile vegetale fără luarea tuturor măsurilor de prevenire a incendiilor prevăzute de legislaţie şi părăsirea locului arderii.” 

În cursul zilei de astăzi, se va proceda la identificarea proprietarului/proprietarilor suprafeţei de teren care a ars aseară pe Valea Chiuzbăii şi la sancţionarea contravenţională de către inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” la judeţului Maramureş

180 de pomi fructiferi distruşi de un incendiu de vegetaţie provocat de un foc nesupravegheat

La Secţia 5 de poliţie rurală Ocna Şugatag,  Ioan H., din comuna Călineşti, satul Văleni a depus o sesizare faţă de doi cetăţeni, Ioan B., din Văleni si Ştefan M., din Bârsana. Cei doi sunt acuzaţi de faptul că au aprins resturile vegetale de pe un teren situat in locul numit ,,Mohalea’’ din hotarul comunei Bârsana iar focul s-a extins pe terenul reclamantului, fiind distruşi 181 pomi fructiferi. Valoarea prejudiciului reclamat este de 1.800 lei. In cauza se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de distrugere.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA