AcasăAdministrațieÎN SFÂRȘIT - Dezideratul lui Cătălin Cherecheș s-a împlinit: Castelul Pocol a...

ÎN SFÂRȘIT – Dezideratul lui Cătălin Cherecheș s-a împlinit: Castelul Pocol a intrat în patrimoniul Băii Mari

spot_img

DISTRIBUIȚI

ÎN SFÂRȘIT Eforturile lui Cătălin Cherecheș de a aduce în patrimoniul municipiului Baia Mare Castelul Pocol au fost astăzi, 8 iulie, răsplătite. Conducerea Consiliului Județean Maramureș și Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare au parafat protocolul de predare – primire al imobilului istoric. Odată ce a fost primit în patrimoniu, monumentul va fi reintrodus în circuitul cultural, după ce va fi reabilitat din fonduri europene. Castelul Pocol este cuprins și în proiectul prin care Baia Mare dorește să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021, în urma modernizării și reabilitării monumentul fiind transformat într-un centru cultural.

La inițiativa lui Cătălin Cherecheș, în urmă cu un an de zile Consiliul Județean Maramureș a fost de acord cu predarea către patrimoniul local al Castelului Pocol. Doar că hotărârea consilierilor județeni nu a fost pusă în practică decât astăzi. Este primul semnal realizat de către Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia Mare spre o colaborare deschisă dezvoltării municipiului și al județului.

„Încercăm o cât mai bună colaborare între cele două instituții, Consiliul Județean Maramureș și Consiliul Local al Primăriei Baia Mare. Există foarte multe așteptări din partea cetățenilor ca lucrurile să înceapă să se miște cât mai repede și să se facă lucruri care poate nu s-au făcut în mandatele trecute. Așteptării acesteia trebuie să-i răspundem până la urmă cu bună înțelepciune și cu rapiditate, iar lucrurile care au rămas în spate trebuie rezolvate. O astfel de problemă era predarea Castelului Pocol. Există o hotărâre de Consiliu Județean prin care noi ca și instituție, în urma cererii municipiului Baia Mare am hotărât transferul Castelului Pocol către municipalitate în vederea implementării unui proiect european, reabilitării clădirii care este una de patrimoniu. Castelul Pocol este o clădire importantă pentru istoria municipiului Baia Mare”, a spus Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

„Completez și eu cu mulțumirile aduse colegilor mei din comisie care au fost foarte prompți și au răspuns solicitării noastre pentru a ne mișca cât mai repede și să realizăm aceste demersuri pentru a pune în aplicare hotărârea de Consiliu Județean. Vreau să îi asigur pe cei de la Primăria Baia Mare că nu o să fim așa de lenți în relaționarea noastră și o să solicităm și noi ceva bunuri din patrimoniul Primăriei Baia Mare”, a mai adăugat Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

Proiectul care vizează reabilitarea și modernizarea Castelului Pocol va fi depus spre finanțare europeană cel mai probabil în luna octombrie al acestui an.

„Acest protocol de predare-primire reprezintă unul dintre primele semne de realizare a unei colaborări între Consiliul Județean și Primăria Baia Mare. Până la urmă interesele și dezvoltarea orașului Baia Mare și a județului Maramureș privesc ambele instituții. De asemenea, bunăstarea cetățenilor din Baia Mare și Maramureș rpivesc ambele instituții. Acest castel pe care vrem să îl reintroducem în circuitul cultural al municipiului Baia Mare urmează ca pe axa Programului Operațional Regional, până la finele lunii octombrie să fie supus aprobării fondurilor europene. Este un termen amiabil și cu cât ne vom mișca mai repede și mai bine cu atât avem șanse mai mari ca să obținem finanțare pe acest proiect”, a declarat Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare.

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș a arătat că instituția pe care o reprezintă va face o analiză a situației în care se află toate castelele din județul Maramureș astfel încât să poată fi identificate cele mai bune soluții pentru reabilitarea lor și reintegrarea lor în circuit.

Simona Vasiac

Credit foto: Dan Mezok

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA