Acasăoameni noiÎN PRAG DE COLAPS FINANCIAR - Preţul grâului a ajuns la valoarea...

ÎN PRAG DE COLAPS FINANCIAR – Preţul grâului a ajuns la valoarea de acum zece ani

spot_img

DISTRIBUIȚI

Preţul grâului a ajuns la valoarea de acum zece ani, iar fermierii anunţă că sunt aproape de colaps financiar. Unii dintre ei au păstrat cereale ca să le vândă acum, la un preţ mai bun decât în vară, dar s-au înşelat. Ba mai mult, chiar recolta de anul acesta este în pericol pentru că agricultorii nu au bani pentru însămânţări.

Dacă anul trecut un kilogram de grâu se vindea cu 80 de bani, acum preţul a ajuns la 55 de bani. Scăderea preţului e dictată de cursul pe bursele externe de cereale.

„Nici nu mai avem aşa atracţie cu preţurile astea, să-l mai îngrijim, să mai cheltuim atât cu el. Mai bine îl facem furaj şi îl dăm mai ieftin”, spune Dumitru Brânzan, fermier.

Fermierii vând grâul fabricilor de pâine. Au investit mult pentru ca recolta să fie de calitate. Cum preţul la vânzare este acum foarte mic, vânzătorii nu se mai aleg cu nimic. În această perioadă, fermierii îşi vând de obicei recolta păstrată de anul trecut. Cu banii pe care îi încasează ar trebui să se pregătească pentru culturile de primăvară.

„Acum am incercat să-l vând ca să pot să mi iau şi eu motorină şi nu… a scăzut de nici nu mi vine să-l vând la preţul ăsta şi o să-l stochez , nu ştiu ce să fac cu el. Preţul nu a fost niciodată mai mic ca anul ăsta, niciodată atât de mic”, mai spune Dumitru Brânzan.

Un fermier cheltuieşte pentru întreţinerea culturii de grâu 2.500 de lei pe hectar. La această sumă se adaugă costul seminţelor. Din aceeaşi producţie mai trebuie să plătească impozitul la stat şi arenda.

„Oricum preţul cerealelor oscilează, dar ca anul acesta mai rar să se întâmple. Dacă îl vindem în condiţiile acestea costurile noastre de producţie depăşesc preţul de vânzare, aşa că nu ne mai alegem cu profit deloc”, spune și Silviu Diaconu, fermier.

Cornel Stroescu, președintele fermierilor din Mehedinți, spune că „dacă în 2010 se dădea vina pentru că a crescut preţul la petrol şi la gaze, acum când preţul la petrol şi gaze este foarte jos, din păcate la îngrăşăminte nu a scăzut preţul şi fermierii din România sunt la un pas de colaps”.

„Din analiza făcută la prima vedere pe bursele străine de grâu, în Franţa de exemplu, a scăzut între 5 şi 10 februarie cu 3,25 euro pe tonă, nu este o scădere foarte mare, în schimb se pare că afectează şi piaţa românească”, spune Ştefan Racea director, Direcţia Agricolă Mehedinţi.

În Mehedinţi sunt peste o mie de agricultori şi fermieri afectaţi de această situaţie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA