AcasăActualitateSocialÎn gura lumii civilizate. Ce spune presa străină despre protestele din România

În gura lumii civilizate. Ce spune presa străină despre protestele din România

spot_img

DISTRIBUIȚI

Protestele din România evidenţiază situaţia din ce în ce mai dificilă din Europa, pe fondul măsurilor dure de austeritate, relatează presa internaţională, notând că protestele din România continuă, fiind cele mai ample din ultimii zece ani. Am ales câteva comentarii, oprindu-ne doar asupra celor mai importante publicații.

„Protestele violente din România evidenţiază situaţia din ce în ce mai dificilă” din Europa, comentează postul ABC News, notând că România se confruntă cu cele mai grave proteste din ultimul deceniu.

„În fostele state comuniste care acum sunt membre UE, starea de frustrare este în creştere din cauza stagnării economice şi guvernărilor ineficiente, izbucnind proteste de stradă şi apărând o stare de impredictibilitate care riscă să pună în pericol creşterea economică şi stabilitatea pe continentul european”, explică postul american de televiziune, conform Mediafax.

„Românii nu sunt oameni violenţi. Dar această percepţie s-ar putea schimba în condiţiile în care protestele nu dau semne că s-ar diminua. Bucureştiul se confruntă cu cele mai grave violenţe din ultimii 20 de ani, protestatarii incendiind cauciucuri şi bătându-se cu forţele de ordine, zeci de persoane fiind rănite”, scrie The Economist.

„Mii de români au participat la un marş în Bucureşti, joi, pentru a cere demisia Guvernului ca urmare a măsurilor de austeritate”, relatează agenţia Associated Press.

„Mii de români s-au adunat la Bucureşti joi pentru a cere demisia Guvernului, după o săptămână de proteste separate faţă de măsurile de austeritate care uneori au degenerat în violenţe. Poliţia a comunicat că 7.000 de persoane au participat la marşul organizat de USL pentru a cere demisia premierului Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu. Manifestanţii au pornit în marş de la Arcul de Triumf spre sediul Guvernului, scandând Jos Băsescu şi comparându-l pe preşedinte cu fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu”, scrie Reuters.

„Cine sunt indignaţii de la Bucureşti?”, titrează ziarul Le Monde, notând că, „de o săptămână, mii de persoane din toate categoriile sociale, protestează la Bucureşti şi în alte oraşe, denunţând măsurile de austeritate şi corupţia”.

 

SUA cere să nu se folosească violența

Oficialii SUA transmit prima reacţie la protestele din România. Americanii sfătuiesc atât autorităţile, dar şi protestatarii să nu reacţioneze violent. „Multe ţări se confruntă cu reacţii din partea populaţiei, care protestează faţă de măsurile de austeritate, pe care guvernanţii au fost nevoiţi să le ia”, a declarat purtătorul de cuvant al Departamentului de Stat,Victoria Nuland (foto) , citată de AFP. „Ceea ce am transmis României şi românilor este acelaşi lucru pe care le-am spus şi grecilor. Acesst mesaj este pentru a susţine dreptul oamenilor de a protesta şi de a-şi exprima opiniile în mod paşnic, însă facem un apel către populaţie şi către autorităţi să nu apeleze la violenţă”, a transmis Nuland.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA