spot_img
AcasăEvenimentÎN GRAFIC - Au început lucrările la Aeroportul Internaţional Baia Mare

ÎN GRAFIC – Au început lucrările la Aeroportul Internaţional Baia Mare

DISTRIBUIȚI

În această săptămână au început lucrările la pista Aeroportului Internaţional Baia Mare, la mai puţin de două săptămâni de la semnarea contractului de execuţie a lucrărilor.

“Aeroportul a intrat în cea mai importantă săptămână în ceea ce priveşte finanţarea din fonduri europene a reabilitării pistei şi extinderea ei cu 360 de metri. În această perioadă într-adevăr au început lucrările, se lucrează deja la pistă. Sigur că nu o să poată să fie în câteva zile câte au mai rămas până la 31 decembrie finalizată lucrarea dar totuşi mai avem o şansă importantă în urma discuţiilor pe care le-am avut la Ministerul Fondurilor Europene cu directorul Programelor Operaţionale de Infrastructură Mare, cu directorul Autorităţii de Management la nivel de secretar de stat, săptămâna trecută, împreună cu directorul aeroportului, cu domnul Buda, există o şansă importantă pentru ca acest proiect să fie fazat, adică să putem să folosim fondurile europene şi în 2016 pentru acest proiect”, a declarat Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

aeroport lucrariBanii necesari pentru finanţarea proiectului sunt aferenţi exerciţiului financiar care se încheie la 31 decembrie dar autorităţile judeţene au făcut deja demersuri pentru ca termenul să fie extins. .

”Deja celelalte aeroporturi care sunt mai avansate decât Baia Mare în ceea ce priveşte execuţia fizică a lucrării au primit decizia de fazare. Sperăm şi noi în cel mai scurt timp să o primim pentru că în aeastă perioadă partea de exproprieri a terenului de care avem nevoie la aeroport va fi finalizată, vom recepţiona de asemenea şi proiectul tehnic care este parte a acestui proiect şi de asemenea, parţial, o parte dintre lucrări. Aceste documente vor fi transmise Ministerului Fondurilor Europene care, sper eu, să ia decizia favorabilă judeţului Maramureş de a faza proiectul, adică de a ne da posibilitatea de a accesa fonduri europene şi în anul 2016”, a mai spus Zetea.

În cazul în care reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene nu vor aproba favorabil cererea maramureşenilor, aeroportul nu va rămâne totuşi de izbelişte. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean spune că lucrările ar putea fi continuate pe cont propriu. Acest lucrur însă nu ar fi de dorit deoarece povara financiară ar fi mult prea mare pentru vistieria judeţului care oricum este aproape goală pentru că are şi alte proiecte vitale ale judeţului de cofinanţat.

“Chiar în cazul unui răspuns negativ, eu mi exprim întregul suport pentru acest proiect, în sensul în care, cu orice risc, vom continua la nivelul Consiliului Judeţean lucrările la aeroport, sub orice formă. Este principala poartă de intrare în judeţul Maramureş şi Consiliul Judeţean are obligaţia de a rămâne competitiv ca judeţ şi în ceea ce priveşte transportul aerian. Este ultima şansă petru ca acest proiect să fie făcut. Dacă nu îl facem în acest moment, în urma tuturor discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Guvernului şi mai ales în interiorul Consiliului Judeţean, nu vom mai putea niciodată să facem decât din fonduri proprii aeroportul, ceea ce până la urmă este o povară pentru bugetul judeţului. E datoria, până la urmă, a conducerii executive a Consiliului Judeţean, alături de plenul Consiliului Judeţean şi de restul consilierilor judeţeni, de a găsi resursele financiare pentru ca acest proiect să se finalizeze şi eu cred că-l vom face. În anul 2016 vom vedea până la urmă aeroportul finalizat”, a concluzionat Zetea.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA