spot_img
AcasăslolvaciaÎN PRIMELE PATRU - Baia Mare s-a calificat în finala pentru titlul...

ÎN PRIMELE PATRU – Baia Mare s-a calificat în finala pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Ce a declarat primarul Cătălin Cherecheș și o parte din echipa proiectului

DISTRIBUIȚI

Administrația Publică Locală a făcut astăzi, 11 decembrie, un pas important în a-și îndeplini unul dintre cele mai importante proiecte pe care le derulează. Baia Mare a fost nominalizată pe lista scurtă în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Alături de alte trei orașe din România, Timișoara, Cluj și București, Baia Mare se află în finala pentru cel mai important titlu din istoria orașului. După anunțul făcut la Ministerul Culturii, primarul Cătălin Cherecheș a susținut o serie de declarații publice referitor la nominalizare. Alături de primar s-au aflat două membre ale Fundației Baia Mare 2021 – Andreea Ciortea și Izabella Kis Kasza – restul echipei care a realizat proiectul fiind în capitala țării.

Cătălin Cherecheș a arătat că proiectul de candidatură al municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii reprezintă în momentul de față prioritatea administrației băimărene.

,,Este cel mai important proiect pe care municipiul Baia Mare îl are în viitorii ani. Este cel mai important proiect pentru municipiul Baia Mare din perspectivă istorică pentru un oraș care a suferit diverse transformări economice, un oraș care din această nominalizare poate să se reinventeze și prin această nominalizare poate în 2021 să arate că este un oraș care prin cultură s-a dezvoltat și economic și social. Am visat la acest proiect stunci când poate nimănui din acest oraș nu-i trecea prin minte că Baia Mare ar putea deveni vreodată Capitală Europeană a Culturii. Am adus alături de mine oameni de prestigiu, oameni inimoși, oameni care au făcut din Baia Mare casa lor. Am adus și băimăreni și am adus și oameni din afara orașului nostru, dar am adus în primul rând profesioniști care să ofere și României și Europei și lumii un oraș care să găzduiască în 2021 Capitala Europeană a Culturii la cele mai înalte standarde. Este datoria mea azi să le mulțumesc în primul rând celor care fac parte din echipa construită de mine pentru a realiza caietul de candidatură. Vreau să îi mulțumesc lui Vlad Tăușance, Andreei Ciortea, Mihaelei Pușnava, Izabellei Kis Kasza și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost din diverse sfere culturale alături de noi, Teodor Ardelean, Laura Ghinea, reprezentanți ai instituțiilor culturale, reprezentanți ai Liceului de Arte din Baia Mare, dar nu în ultimul rând vreau să le mulțumesc băimărenilor care au crezut în acest proiect, care au crezut în visul meu și dorința mea de a da acestui oraș o aură și o amploare așa cum nu a avut niciodată. Vreau să le mulțumesc și celor care nu au crezut în acest proiect și care ne-au făcut în fiecare zi să fim mai buni. Mesajul meu astăzi este că din acest moment acest proiect nu este doar un proiect. Acest proiect este Baia Mare, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Mai mult, pentru ca Baia Mare să de vină Capitală Europeană a Culturii în 2021, administrația locală își va canaliza toate resursele spre acest demers. Cătălin Cherecheș i-a invitat pe toți băimărenii să se alăture și să susțină acest proiect important.

,,De astăzi începând în orașul nostru nu există decât un singur drum, acela de a deveni Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Sunt convins că fiecare dintre noi indiferent de simpatiile sau antipatiile dintre noi, indiferent de modul în care ne raportăm unii la ceilalți, de azi începând ne vom raporta în mod major, generos la un singur lucru, la Baia Mare și a deveni Capitală Europeană a Culturii. Avem un demers important de făcut în următorul an, avem lucruri importante de bifat pentru a satisface toate cerințele juriului, dar pentru a pune în operă tot ceea ce am specificat în caietul de candidatură. Vreau să vă spun că în următorii ani va fi pentru mine proiectul prioritar și va fi tot ceea ce înseamnă seriozitate majoră în tot ceea ce poate să facă primarul ca și activitate de zi cu zi. Vom aloca toate energiile, toate resursele financiare și de orice alt tip pentru a realiza acest obiectiv. Am toată încrederea și cred foarte hotărât că Baia Mare va fi Capitala Europeană a Culturii în 2021”, a spus Cătălin Cherecheș.

În cadrul conferinței de presă, primarul Cătălin Cherecheș a arătat că Baia Mare va fi gazda tuturor orașelor care astăzi nu au fost incluse pe lista scurtă. Astfel, a invitat reprezentanții orașelor nenominalizate să se alăture municipiului Baia Mare pentru a nu lăsa proiectele frumoase pentru cultură să rămână pierdute într-un caiet de candidatură.

,,Este o mare onoare pentru noi să fim alături de capitala României, București, să fim alături de capitala Transilvaniei, Cluj Napoca, să fim alături de capitala Banatului, Timișoara, în această pleiadă de orașe în care cultura de sute de ani s-a manifestat într-un mod pregnant și noi să fim acolo, între cei patru. Este pentru noi o mare provocare. Nu vom dezamăgi și vom face exact ceea ce se prefigurează a fi o adevărată Capitală Europeană a Culturii. Orice pas îl vom face cu seriozitate, cu hotărâre, cu foarte multă iubire față de băimăreni, Baia Mare, România și Europa. Și Baia Mare nu se va limita la a relaționa doar în limitele Europei și va avea o amploare mult mai mare dimensiunea relaționării. Este pentru mine o bucurie că pot să construiesc pentru orașul în care m-am născut, orașul în care trăiesc un astfel de proiect care poate să amprenteze dezvoltarea orașului pentru sute de ani de acum încolo. Dar mai mult decât atât, este un proiect care se oferă nu doar Băii Mari, ci și României și Europei”, a mai spus Cătălin Cherecheș.

La conferința de presă au participat și două membre ale Fundației Baia Mare 2021, care și-au adus contribuția la proiectul municipiului Baia Mare pentru competiția care vizează obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

,,Eu aș dori să mulțumesc în primul rând comunității și celor care ne-au susținut. Cum am tot spus în ultimele trei săptămâni să ne apucăm de treabă atunci vă zic azi hai să ne apucăm de treabă. Baia Mare a dovedit că poate să facă lucruri frumoase și sunt convinsă că în continuare o să avem parte doar de succese”, a spus Izabella Kis Kasza.

,,Ultimele trei luni au fost pentru mine cel mai intens an din viața mea. Mulțumesc domnule primar că acum trei luni și jumătate m-ați convins să vin din Sibiu în Baia Mare și mi-ați arătat că în Baia Mare se poate face treabă repede și bine. Au fost trei luni intense în care am muncit cu o echipă minunată, în care am muncit alături de comunitatea băimăreană șapte zile să avem o pagină de facebook cu 25.000 de aprecieri, să avem scoietatea civilă, operatorii culturali, instituțiile publice și ONG-urile alături de noi. Asta este într-adevăr o reușită. Felicitări, Baia Mare! Da, într-adevăr ne-am apucat de treabă și mai avem pentru că suntem în lista scurtă alături de trei orașe mari ale României. Sunt convinsă că vom face treabă cu o echipă minunată”, a spus Andreea Ciortea, directorul Fundației Baia Mare 2021.

Cătălin Cherecheș a mai arătat că titlul de Capitală Culturală Europeană ar reprezenta o premisă importantă pentru ca băimărenii plecați din municipiu să revină acasă.

,,Acest titlu este un titlu care rămâne amprentat pe blazonul municipiului și dacă comunitatea are suficientă inteligență consider acest punct chiar un punct de plecare nu un punct la care trebuie să ajungi. E doar un punct de plecare din care poți să evoluezi și mai mult. Pe lângă cultură trebuie să vorbim și despre serviciile pe care trebuie să le oferim. Și aici, fiecare băimărean în parte poate veni cu câteva lucruri foarte concrete în acest sens și va trebui să participe în această zonă de oferire de servicii. Lucrul acesta va aduce bani în buzunarul fiecărui cetățean, al multor familii de pensionari și multor tineri, multor oameni care astăzi nu văd o șansă în a rămâne în Baia Mare. Va fi pentru mulți o șansă să se întoarcă în Baia Mare și aceasta este premiza importantă în dezvoltarea orașului”, a mai arătat Cătălin Cherecheș.

Simona Vasiac

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA