AcasăIT & CÎn ce an a apărut primul telefon mobil din lume?

În ce an a apărut primul telefon mobil din lume?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Istoria telefoanelor mobile și a huselor pentru telefoane (a telefoanelor celulare cum se numeau la început), reprezintă succesiunea de evoluții, inovații tehnologice și descoperiri științifice care au permis crearea telefoanelor mobile și a huselor pentru telefoane. Ea include, de asemenea, evoluția acestora de-a lungul timpului pentru a deveni instrumentele multifuncționale pe care le folosim astăzi.

Telefonul mobil este un dispozitiv de telecomunicații de sine stătător. Acesta vă permite să efectuați diferite operațiuni, cum ar fi apeluri, mesaje text și, mai recent, accesul la internet și la diverse aplicații digitale. Este un dispozitiv indispensabil în lumea de astăzi, a cărui istorie evidențiază marile schimbări tehnologice care au traversat societățile de la sfârșitul secolului XX .

Societatea modernă a părut întotdeauna să aibă o mică obsesie pentru tehnologie, dar niciun dispozitiv nu a avut un impact atât de mare asupra lumii ca telefonul mobil și husele de telefoane.

Astăzi, o persoană obișnuită își atinge telefonul de 2 500 de ori pe zi. În lume, mai mulți oameni au acces la un telefon mobil decât la o toaletă. Într-un an mediu, petrecem puțin sub 800 de ore la telefoanele mobile (adică peste 30 de zile). Și, având în vedere că aceste cifre sunt în continuă creștere, nu este de mirare că ultimii zece ani au fost etichetați drept „deceniul telefoanelor mobile” și, desigur, a huselor pentru telefoane care în continuă evoluție și ele.

La începuturile telefoanelor celulare, acestea erau folosite doar pentru a suna alte persoane în timp ce se aflau în mișcare. După un timp a fost introdusă posibilitatea de a trimite mesaje text altor telefoane mobile. În prezent, telefoanele mobile pot fi folosite pentru a face literalmente orice. De la plata mesei de prânz, urmărirea obiceiurilor pulsului și numărarea pașilor, până la editarea fotografiilor și a filmărilor video, telefoanele inteligente de astăzi aproape că nu au limite.

În ziua de astăzi prețurile telefoanelor mobile și a huselor de telefoane, variază de la cele mai ieftine (aproximativ 500 lei) și până la cele mai scumpe (10,000 lei). Chiar și așa, nu putem compara prețurile de astăzi cu prețul primelor telefoane apărute pentru ca acestea din urmă au fost puse în vânzare la un preț uriaș de 5.000 de dolari. Cererea crescută de telefoane mobile a făcut ca tehnologia să avanseze rapid, iar prețurile au scăzut continuu (până în ultimii ani, când prețurile au explodat).

Un lucru interesant este că primul apel public de pe un telefon mobil a fost efectuat cu zece ani înainte ca un telefon mobil să fie disponibil pe piață, în anul 1973. Un inginer de la compania Motorola, a intrat în istorie atunci când a sunat o companie de telecomunicații rivală (AT&T Beell Labs) și a informat-o că vorbește de pe un telefon mobil, de pe o strada din New York. De fapt, apelul a fost efectuat cu un prototip al modelului Dyna TAC 800x – primul telefon mobil portabil de pe piață, care a fost lansat pe piață cu zece ani mai târziu, în anul 1984. Telefonul Motorola Dyna Tac 800x avea o baterie care ținea o singură o oră, cântărea aproape 1 kilogram și măsura 33 x 8,9 x 5 cm.

În teorie, din punct de vedere tehnic, au existat telefoane mobile înainte de anul 1973. Se pare că istoria telefoanelor mobile datează încă din anul 1908, când a fost emis un brevet pentru un „telefon fără fir” care era mai degrabă un radio decât telefoanele pe care le cunoaștem astăzi.

Așadar, în comparație cu primele telefoane apărute, telefoanele inteligente au fost cea mai mare schimbare din istoria telefoanelor mobile. Pe de o parte, a fost schimbată funcționalitatea, fiind încorporate multe funcții ale computerelor, iar pe de altă parte, s-a schimbat designul, mărimea, ecranul și implicit designul huselor de telefoane.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA