spot_img
AcasăberzmudeAdvertorial. În Baia Sprie, primarul și scutierii săi nu plătesc impozitele pe...

Advertorial. În Baia Sprie, primarul și scutierii săi nu plătesc impozitele pe care le-au impus cetățenilor!

DISTRIBUIȚI

Povestea majorării impozitelor și taxelor locale pentru cetățenii orașului Baia Sprie este destul de cunoscută. Ea a început odată cu venirea la conducerea primăriei a lui Dorin Pașca, un om fără minime cunoștințe macro-economice, lipsit total de viziune asupra perspectivei de dezvoltare a orașului. Instalat la conducere, Pașca a crezut că îl poate conduce așa cum a făcut-o cu buticurile sale. La scurt timp a conștientizat că visteria primăriei e goală, așa că a apelat la metoda la care recurge orice conducător impotent în gândire, incapabil să găsească alte soluții: a majorat taxele și impozitele pentru persoanele fizice și juridice! La vremea respectivă, consilierii locali ai PSD s-au opus aprobării proiectului de hotărâre, dar mașina majoritară de vot aflată la comanda nevolnicului primar a funcționat perfect și contribuabilii au fost nevoiți să bage mâna mai adânc în buzunare. Asta în situația în care majorarea nu se baza pe nicio logică, nu se impunea pentru că nimic semnificativ nu s-a schimbat în condițiile de viață oferite cetățenilor. Și majorarea venea după ce același incompetent a trecut la rezonarea orașului după criterii absolut absurde, doar pentru a mai scoate niște bani în plus de la locuitorii. Astfel, cetățenii ce locuiesc pe dealuri, fără canalizare, fără ulițe asfaltate, fără alimentare cu apă în sistem centralizat s-au trezit cu impozite la nivelul celor care stau în buricul târgului!

Cum le poți cere altora ceea ce tu nu faci?
S-a încetățenit obiceiul ca la începutul fiecărui an, primarul și viceprimarul localității pe care o păstoresc, să-și achite impozitele și taxele aferente anului în curs. E și asta o metodă de-a impulsiona colectarea obligațiilor de la contribuabili, oferindu-le exemplul personal. După o scurtă investigație la Direcția Fiscală, Serviciul Taxe si Impozite Baia Sprie, am putut constata că lucrurile sunt total inversate. Aici, cetățenii sunt cei care îl impulsionează pe primar și consilieri să-și achite obligațiile către bugetul local. Ne-am uitat la situația restanțelor (persoane fizice) la data de 21 mai 2012. Cetățeanul Pașca Dorin Vasile figurează cu o restanță de 151,84 lei la impozitul pe clădiri și cu 43,68 lei la cel pentru teren. Pentru întârzierele de la plată i s-a calculat o majorare de 5,84 lei, respectiv 1,68 lei. Bun, mergem mai departe. La secțiunea persoane juridice găsim firma SC TERA IPS SRL, care, toată lumea știe, aparține cetățeanului Pașca Dorin Vasile. Poate că pentru perioada vremelnică cât a fost primar a încredințat-o spre administrare altei persoane din familie, dar asta e altceva, firma tot a lui rămâne. La aceeași dată, 21.05.2012, figura cu o restanță de 21.003 lei (210 milioane pentru cei obișnuiți cu moneda veche), din care o ”rămășiță din ani anteriori” (așa scrie pe fișă) de 13.076 lei! E ușor de tras concluzia că primarul nu și-a plătit dările către bugetul local nici pe anul trecut! Majorarea calculată până la acea dată este de 6.666 lei. Numărul Satanei, o fi vreun semn rău?

Jenant, mișeilor!
S-a vorbit de nenumărate ori despre adevărata camarilă formată în jurul actualului primar. S-a format pentru că, la fel ca în grupările de bandiți, fiecare are nevoie de sprijinul celuilalt membru, altfel șandramaua s-ar prăbuși. Deși a fost independent politic, Pașca și-a format imediat o majoritate în Consiliul Local, aleșii fiind ”mânați în luptă” doar de interese personale, uitând total de cele ale cetățenilor și orașului. Printre susținătorii cei mai înfocați se numără consilierul PDL Gheorghe Ciulean. Ne uităm în același registru de la finanțe și-l găsim cu impozitele neachitate: 16,24 lei pentru teren extravilan, 313 lei pe clădiri și 508 lei pe mijloace de transport, total 837 lei. Ca un bun votant de hotărâri pe care să le respecte doar ceilalți, și Gheorghiță al nostru a uitat să-și plătească dările pe anul trecut (243 lei) astfel că i s-au calculat majorări de 115,52 lei. Un alt personaj pitoresc din anturajul primarului este consilerul local Grigore Pelecaci. Acesta este considerat atât de valoros de către Pașca, încât l-a angajat ca și consilier personal, fiind retribuit cu aproape 2.000 de lei pe lună de la bugetul local! Probabil că îl consiliază pe primar cum să se ferească de plata obligațiunilor la bugetul din care sunt plătiți amândoi boierește. Spunem asta deoarece ”valorosul” consilier local și personal este un adevărat maestru în arta neplății taxelor și impozitelor. Normal, cetățeanul Pelecaci nu și-a plătit impozitul pe clădiri, teren și mijloace de transport (total 214,24 lei), dar nici patronul Pelecaci n-a făcut-o. Firma Sadolin SRL este înregistrată cu suma restantă de 3.571 lei, ”rămășița din ani anteriori” fiind de 2.236 lei! Cei trei eroi ai poveștii noastre sunt candidați la alegerile locale. Pașca mai vrea să fie primar, iar ceilalți doi consideră că merită să rămână în scaunele de consilieri. E treaba lor. Cetățenii alegători trebuie să se gândească dacă visele celor trei au dreptul să se îndeplinească sau nu. Noi zicem că nu ar fi îndreptățiți să aspire la un nou mandat. Dimpotrivă.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA