AcasăLifestyleIluminatul interior: cum îl alegi pe cel potrivit în funcție de ambient?

Iluminatul interior: cum îl alegi pe cel potrivit în funcție de ambient?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Un proiect bun de iluminat pune în valoare orice încăpere. Fie că este vorba de iluminatul interior al unei case, al unei camere sau al unui magazin, un iluminat adecvat este esențial pentru confortul ochilor. Designul și dimensiunile unei încăperi stabilesc necesarul de iluminare ambientală. De accea, un iluminat bine planificat te ajută să realizezi efectul dorit. Pe acest segment de piață există mai multe tipuri de candelabre și lămpi, de diferite forme și dimensiuni. Alegerea celei mai bune surse de iluminat poate deveni o provocare dacă ești mai puțin informat. Pentru a veni în sprijinul tău, ți-am pregătit mai jos câteva sfaturi utile de care ar trebui să ții cont înainte de a lua orice decizie.

Principalele tipuri de iluminat

O încăpere bine iluminată distribuie punctele de lumină în toate colțurile. Există patru tipuri de iluminat, fiecare având un scop precis și puterea de a influența decorul fiecărui ambient.

Iluminatul natural este unul dintre cel mai importante aspecte ale unei încăperi, mai ales dacă este vorba de un spațiu de locuit. Acesta asigură atât vizibilitatea și confortul vizual, cât și proprietățile fizice ale încăperii. Razele solare sunt ideale pentru a preveni umezeala din casă.

Iluminatul ambiental este necesar pentru a crea o atmosferă armonioasă și confortabilă, dar și pentru a atrage atenția și a evidenția anumite obiecte sau produse. Pentru a realiza un iluminat atractiv și funcțional poți folosi un candelabru, un proiector LED sau alte tipuri de lămpi și spoturi. Dacă vrei sa obții efectul dorit, este important să cunoști toate tipurile de corpuri de iluminat pentru interior și avantajele fiecărui model.

Iluminatul specific este folosit adesea pentru a ilumina doar o parte a încăperii. Pentru acest tip de iluminat se pot folosi, de exemplu, lămpi de birou, lampadare, benzi cu LED-uri sau spoturi de iluminat care oferă o iluminare mai difuză și punctuală.

Iluminatul de accent este folosit pentru a evidenția elemente sau piese decorative, pentru a atrage atenția pe un punct vizual de interes. Proiectoarele și spoturile LED sunt principalele opțiuni pentru acest tip de iluminat.

Tendințe de iluminat pentru magazine

Asigurarea unui iluminat deosebit, în special în domeniul retail, are puterea de a influența imaginea de brand a magazinului. Un iluminat adecvat influențează atât decorarea magazinului, cât și decizia de cumpărare a clienților. Pentru a alege cel mai interesant și original mod de iluminat trebuie să găsești echilibrul perfect dintre lumina direcționată și lumina difuză. Dacă prin lumina direcționată poți asigura iluminatul unui plan de lucru, prin lumina difuză asiguri iluminatul pe o suprafață mai mare. În general, intensitatea luminii în magazine este strâns legată de tipurile de produse vândute în magazin. În magazinele cu produse mai scumpe, se utilizează cel mai des luminile cu tonuri mai calde, umbrele, astfel încât să se creeze un ambient plăcut, un mediu confortabil și sofisticat. Pe de altă parte, în magazinele stradale, iluminatul interior trebuie să fie mai mare decât iluminatul exterior. Astfel, se evită efectul de oglindă pe care îl poate crea geamul.

Rentabilitatea LED-urilor

Indiferent de tipul ales, un proiect de iluminat impecabil îmbină funcționalitatea cu eficiența energetică. Dintre toate corpurile de iluminat, proiectoarele și spoturile LED sunt cele mai utilizate. Acestea asigură un iluminat flexibil și accesibil pentru zona de retail. Folosite adesea pentru a evidenția produse și alte detalii din magazine, corpurile de iluminat cu LED pot reduce consumul de energie cu până la 90%. Sunt durabile și se potrivesc perfect în orice ambient deoarece oferă emisii scăzute de căldură în mediu. Atât lămpile cât și proiectoarele și spoturile LED sunt disponibile în diverse modele. Se integrează perfect în magazine datorită designului simplu, robust și neutru și asigură o eficiență energetică ridicată, pe toată durata de viață a produsului.

Spre deosebire de becurile incandescente sau fluorescente, luminile cu LED oferă stil și simplitate decorului și consumă mai puțină energie electrică. Sunt ușor de montat și asigură o flexibilitate foarte largă în direcționarea luminii, chiar și pentru iluminatul tavanului. Sunt utilizate atât în magazine de proximitate, cât și în magazinele de modă, supermarketuri sau hipermarketuri.

Sursa foto: shutterstock.com

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA