Dintr-un magazin cu articole vestimentare din incinta unui complex comercial din Baia Mare, s-au înregistrat trei furturi comise de minori care au încercat să treacă de casele de marcat fără să plătească lucrurile sustrase. Astfel, ieri 15 februarie 2012, în jurul orei 11.00, un băiat de 15 ani, din Baia Mare a sustras un ceas de mână, pe care a încercat să-l treacă dincolo de ieşirea unui magazin, fără să-l achite. A fost surprins de personalul magazinului.
Mai târziu, ora 16.00 în acelaşi mall, două eleve de clasa a X-a, din localitatea Poiana Codrului, judeţul Satu Mare, au fost surprinse la ieşirea din locaţie cu mai multe accesorii şi bijuterii, sustrase din trei magazine de firmă. Valoarea pagubei este de circa 1.130 lei şi a fost recuperată în totalitate. Faţă de cei trei, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
Doi pusti de 13 ani au furat un telefon mobil si mai multe accesorii
Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare i-au identificat pe suspecţii unui furt de bunuri electronice comis în ziua de 26 ianuarie în dauna unui magazin de profil de pe B-dul Bucureşti, din Baia Mare. Suspecţii sunt doi băieţi de 13 ani, cu domiciliul în Baia Mare. Cei doi au sustras o pereche de căşti de aparat mp3, două boxe pentru telefon şi un telefon mobil, prejudiciul fiind de 675 lei. Minorii vor suporta rigorile legii corespunzătoare faptei lor.
Minorii raspund penal de la 14 ani
Poliţiştii reamintesc că şi minorii răspund penal de la 14 ani, dacă se constată că au discernământ, iar de la 16 ani răspund penal fără a mai trece prin expertiză psihologică decât în cazuri specifice. Furtul este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare iar, de exemplu, dacă două sau mai multe persoane fură împreună, fapta se constituie furt calificat şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Chiar dacă în cazul minorilor prioritate au măsurile educative şi nu privative de libertate, adulţii care se ocupă de îngrijirea şi educarea minorilor trebuie să ştie că ei sunt primii responsabili de actele comise de aceştia. De aceea, recomandările noastre preventive se îndreaptă în primul rând spre părinţi, tutori, profesori: interesaţi-vă de situaţia şcolară a copilului în permanenţă, daţi-i sarcini care să-l responsabilizeze, explicaţi-i care sunt consecinţele faptelor reprobabile! Poliţia vi se alătură în permanenţă întrucât prevenirea delincvenţei juvenile este o prioritate pentru noi!