AcasăActualitateSocialHOTĂRÂRE - Decizie istorică la nivel european: După divorţ, taţii sunt egali...

HOTĂRÂRE – Decizie istorică la nivel european: După divorţ, taţii sunt egali cu mamele în privinţa copiilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

Acum o lună s-a aprobat de către Adunarea Parlamentată a Consiliului Europei Rezoluția 2079 (2015) privind „Egalitatea și autoritatea părintească comună: rolul taților”. Este o decizie istorică menită să schimbe legislația și jurisprudența la nivel european, scrie judecătorul Cristi Danilet pe site-ul său, într-un articol intitulat „Consiliul Europei: după separare/divorț tații sunt egali cu mamele în privința copiilor”.

Rezoluția aprobată luna trecută propune măsuri pentru a promova egalitatea între bărbați și femei în exercitarea autorității părintești comune, inclusiv în cazurile de separare și divorț.

Cristi Danilet pune la dispoziția celor interesați traducerea în limba română a rezoluției. De asemenea, raportul care a stat la baza rezoluției a fost tradus în limba română de către ARPCC.

„Jurisprudența din România, din păcate, confirmă temerile europene și anume că orientarea instanțelor este majoritata înspre a acorda mamei domiciliul copilului și un interval de timp pentru acces la copil mult superior celui acordat tatălui. Chiar și după intrarea în vigoare a noului Cod civil care a dorit o schimbare a mentalității practicienilor în drept și familiilor cu părinți separați sau divorțați, încă se păstrează vechile practici, consacrate de un Cod comunist al Familiei și consacrate de o jurisprudență discriminatorie a vechiului Tribunal Suprem”, comentează judecătorul român.

Este necesar ca avocații sau judecătorii să realizeze că noua instituție a autorității părintești comune cu privire la copil este cu totul altceva decât fosta instituție a încredințării minorului, arată Cristi Danilet.

Acesta explică faptul că modelul Cochem presupune o abordare interdisciplinară a cazurilor implicând conflicte cu privire la părinți-copil: cazul se tratează juridic, psihologic și social; se evită transformarea sălii de judecată într-un câmp de bătălie; indivizii și insitutiile cooperează; în centrul procedurii se află medierea.

în baza principiilor acestului model de tratare a cazurilor judice cu copii judecătorii trebuie să se retragă cât mai mult din câmpul decizional, lăsând părinții să decidă, urmare a sesiunilor de mediere acolo unde este necesar, asupra modului în care își vor împarți responsabilitățile cu privire la copil, după separarea lor, arată sursa citată.

„Să nu uităm că ‘sotul divorțează de soție, nu și de copil’. Practic, respectarea interesului superior al copilului înseamnă a i se asigura acestuia un contact cu părinții săi cât mai apropiat de cel avut înainte de separarea părinților. Orice încălcare a acestui principiu lasă urme adânci asupra copilului și mărește tensiunile și conflictele între părinți, transformând copilul într-un simplu obiect de răzbunare și șantaj cum, din păcate, decenii întregi s-a și întâmplat în România”, mai scrie judecătorul Cristi Danilet.

Hotnews.ro

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA