AcasăAdministrațieACTUALIZARE/ HAOS TOTAL - Comuna Recea a intrat în CARANTINĂ. Locuitorii au...

ACTUALIZARE/ HAOS TOTAL – Comuna Recea a intrat în CARANTINĂ. Locuitorii au aflat prin RO-ALERT, autoritățile nu au comunicat nimic

DISTRIBUIȚI

Este din ce în ce mai evident că ne aflăm în mijlocul unui haos când vorbim despre măsurile luate de autoritățile județene cu privire la limitarea răspândirii Coronavirusului. În urmă cu câteva minute, locuitorii din comuna Recea au fost anunțați prin RO-ALERT că Recea intră în CARANTINĂ pe o perioadă de 14 zile, începând de… acum (28 octombrie, ora 12:00 – vezi foto mai jos).

Ca haosul din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (comitet prezidat de prefectul Nicolae Silviu Ungur) să fie total, nici o instituție nu a transmis un comunicat prin care să se precizeze că localitatea va fi carantinată. Asta deși incidența cazurilor de noi infectări în comună era de peste 4 la 1.000 de locuitori încă de zilele trecute, când alte localități (precum Vișeu de Jos) au fost carantinate, iar Recea… nu.

Presa nu a primit vreo Hotărâre cu privire la carantinarea comunei, iar oamenii s-au trezit luați efectiv “pe sus” de mesajul transmis prin RO-ALERT. Asta în condițiile în care carantinarea include ca locuitorii să aibă nevoie de o declarație pentru a ieși din localitate, respectiv cei care o tranzitează nu au voie să oprească/staționeze pe raza localității.

Până la acest moment, autoritățile nu au putut da un răspuns clar pentru care oamenii nu au fost anunțați din timp despre această Hotărâre (repetăm, incidența cazurilor era deja crescută încă de săptămâna trecută), și nici despre faptul că Hotărârea CJSU Maramureș nu a fost transmisă/ publicată încă nicăieri.

ACTUALIZARE:

După mai bine de 5 ore de la intrarea întregii comune în carantină (inclusiv localitățile Mocira, Lăpușel, Săsar și Bozânta Mică), a apărut și documentul Hotărârii semnate de prefect prin care aceasta măsura intră în aplicare.

Acum înțelegem, totuși, de ce această decizie a fost dată cu jumătate de gură și în mare secret. Carantinarea comunei Recea pare să le dea mari bătăi de cap autorităților: după câteva ore bune de la mesajul RO-ALERT și, implicit, intrarea în vigoare a măsurii, au apărut și filtrele forțelor de ordine. Un echipaj de Poliție a fost filmat la ieșirea din Recea înspre Baia Mare, pe DN 1C. Echipaj care, însă, în mod evident nu poate să oprească fiecare mașină în parte, pe un drum național, pentru a verifica dacă măsura carantinei este respectată de către cetățeni (așa cum se întâmplă la Vișeu de Jos, respectiv Petrova). Motivul este unul simplu: nu există destui agenți de Poliție pentru a institui filtre peste tot.

Așadar, decizia autorităților este una bună în teore, însă aproape imposibil de pus în practică. Rămâne de văzut dacă situația se va schimba, însă cu cât numărul localităților carantinate crește în județ, cu atât mai greu de gestionat vor fi aceste situații.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA