AcasăActualitatePoliticHAI CĂ SE POATE! - Senatul a aprobat legea prin care se...

HAI CĂ SE POATE! – Senatul a aprobat legea prin care se elimină 102 taxe și impozite nefiscale!

spot_img

DISTRIBUIȚI

HAI CĂ SE POATE! Liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat o primă lovitură în Senat, reușind să treacă, în procedură de urgență, legea prin care se elimină 102 taxe și impozite nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Legea a trecut cu 89 pentru, o abținere, 17 voturi împotrivă.

Senatul este prima cameră sesizată, camera decizională fiind Camera Deputaților. Între taxele care ar urma să fie eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

„Cred că toţi vrem ca România să fie un stat puternic, dar un stat puternic este în primul rând un stat în care românii au încredere. Şi, ne place sau nu ne place, dar asta este realitatea, birocraţia este, alături de corupţie, principala cauză a neîncrederii românilor în statul lor. Până acum au fost foarte multe discuţii despre debirocratizare.

Toate guvernele au vorbit de debirocratizare şi nu bănuiesc niciun guvern de rea-credinţă. Cred că toţi au dorit să înceapă un proces real de debirocratizare, dar din păcate până acum au rămas doar dorinţe. Principala problemă pe care o au românii o reprezintă numărul diabolic de taxe pe care trebuie să le plătească. (…)

Sunt absolut convins că majoritatea dintre dvs ştiţi că multe taxe nu acoperă prin valoarea lor nici măcar costurile sistemului de colectare a acestora. Sunt taxe care consumă, dar care nu aduc venituri la stat, care nu arată decât lipsa de încredere a statului în cetăţeni sau, poate mai rău, intenţia de a-i urmări”, a declarat Dragnea de la tribuna Senatului.

Potrivit liderului social-democrat, în România, în multe situaţii, „ghişeul este un loc al umilinţei”.

Liviu Dragnea (C), inconjurat de delegati, paraseste sala in care s-a desfasurat sedinta Consiliului National al PSD, in Bucuresti, marti, 9 februarie 2016. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

„În România durează aproximativ opt zile de chin să îţi înmatriculezi maşina. După ce ai reuşit în final, nu prea mai ai chef de nimic. Durează cel puţin opt zile să înfiinţezi o firmă. După ce ai reuşit în final, îţi vine să te laşi de afaceri. Poate că o parte importantă din această lehamite vine din această hărţuire permanentă a cetăţenilor de către statul nostru.

Românii, în situaţia de azi, mai au nevoie de încă un concediu pentru a-şi putea programa să plătească toate aceste taxe inventate de-a lungul anilor. S-a dezvoltat chiar un business care constă în statul la cozi în locul persoanelor sau firmelor care trebuie să plătească taxele. Nu este normal. Putem să reducem foarte mult din birocraţie aprobând această lege”, a mai spus Dragnea.

Contre pe tema adoptării legii

În timpul dezbaterii propunerii de lege în plen, liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a solicitat retrimiterea actului normativ la comisia de specialitate pentru două săptămâni. El a adăugat  că ”în caz contrar, senatorii liberali vor vota ‘împotrivă”. Propunerea de retrimitere la comisie a fost însă respinsă cu 83 de voturi ‘împotrivă’ şi cu 24 de voturi ‘pentru’.

”Fără îndoială că această propunere, la început de sesiune, este foarte importantă şi cu un impact bugetar semnificativ. De aceea, susţin propunerea făcută de colegul Teodor Atanasiu, şi anume să retrimitem la comisie pentru a avea o dezbatere mult mai aprofundată şi aplicată pe această lege, timp în care poate exista şi o dezbatere publică,” a declarat Popa.

În replică, preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a susţinut că este normal ca în Senat să fie exprimate puncte de vedere diferite, însă ‘decizia se ia prin vot’. ”Este punctul de vedere al unui grup parlamentar exprimat prin liderul grupului parlamentar. Eu bănuiesc că dvs. nu aţi rostit sau aţi lăsat să se înţeleagă o ameninţare cu ‘în caz contrar’. Suntem în plenul Senatului, mi se pare firesc să avem puncte de vedere diferite, mi se pare firesc să le discutăm. Decizia se ia prin vot. Asta cu ‘în caz contrar’ nu pică bine niciunuia dintre cei 120-130 de senatori’, a spus Chelaru.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA