AcasăActualitateSocialGROAPA DE GUNOI A EUROPEI - Sute de mii de tone de...

GROAPA DE GUNOI A EUROPEI – Sute de mii de tone de deşeuri ambalate în baloturi uriaşe vor fi aduse în România din Italia

spot_img

DISTRIBUIȚI

Încă o veste proastă pentru români care, de data asta, vine din Italia. Câteva sute de mii de tone de deşeuri ambalate în baloturi uriaşe, aşa-numitele „eco-baloturi” (ecoballe în limba italiană) vor pleca din Italia şi vor lua drumul gropilor de gunoi din ţara noastră, ne anunţă Gazeta românească din Roma.

 Milioane de baloturi au fost stocate etajat, formând adevărate piramide înalte de 10-12 metri, acoperite de plasă din plastic, care ocupă zeci de hectare. Din baloturi a curs ani de zile o zeamă otrăvitoare, care s-a infiltrat în subsol şi în pânza freatică, spre disperarea locuitorilor din zonele de stocare. O parte din aceste gunoaie vor lua acum drumul gropilor de gunoi din România, fără nicio garanţie cu privire la ceea ce conţin.

Se spune că din gunoaie a curs fracţia umedă, ele fiind acum uscate. La prima ploaie lucrurile se schimbă. Ne întrebăm dacă Ministerul Mediului este de acord ca România să devină destinaţie a gunoaielor din alte ţări, în condiţiile în care procesoarea deşeurilor româneşti este într-o mare suferinţă. Iar dacă ministerul este de acord, cetăţenii cu siguranţă nu vor aşa ceva. O interpelare a unui grup de senatori M5S arată că transportul spre România este pregătit, dar italienii nu vor ca deşeurile să fie depozitate nici măcar pentru câteva zile pe cheiul portului Pozzuoli.

Întrebarea cheie  pe care o pune Gazeta românescă: cine a autorizat această operaţiune de import de gunoaie către România? Firma care va procesa deşeurile italiene în gropile româneşti, Eco Sud, este legată de diferite anchete judiciare. Aşteptăm opinia Guvernului Cioloş cu privire la această operaţiune de otrăvire a teritoriului României.

Regiunea Campania a organizat o licitaţie pentru eliminarea unei prime tranşe de 789.000 de tone de deşeuri de-acum „mumificate”, pentru că fracţia umedă, între timp, s-a scurs sau evaporat. La licitaţie, care s-a încheiat pe 18 februarie, au participat nouă grupuri de firme, dintre care şase au fost admise apoi la ultima fază a procedurii, pentru eliminarea parţială a eco-baloturilor din Giugliano la nord de Napoli (siturile din Masseria del Pozzo şi Masseria del Re), Villa Literno (Lo Spesso) şi Marcianise, în provincia Caserta, Avellino, Casalduni şi Eboli (Coda di Volpe), mai arată Gazeta romînior din Italia.

Se mai arată că licitaţia are o valoare totală de 118 milioane de euro, potrivit publicaţiei Il Mattino di Napoli, au sosit primele 70 de milioane necesare pentru trimiterea baloturilor.

Unde va ajunge gunoiul made in Napoli citește AICI

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA