spot_img
AcasăLifestyleSănatateMEDICII ÎN ALERTĂ - Gripa a ajuns în România, după ce a...

MEDICII ÎN ALERTĂ – Gripa a ajuns în România, după ce a făcut ravagii în vestul Europei

DISTRIBUIȚI

MEDICII ÎN ALERTĂ Gripa a ajuns şi în România, după ce a făcut ravagii în Vestul Europei. Deja a ucis trei oameni, iar Institutul Matei Balş e la un pas să intre în carantină. Forma de gripă din acest an se transmite mai repede şi duce mai repede la deces.

Trei oameni au murit de gripă în ultimele două săptămâni. Iar medicii au veşti proaste. Boala duce mai repede la deces, în acest an, dacă rămâne netratată.

Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş: „Poate să ducă la insuficienţă respiratorie, insuficienţă cardiacă şi la encefalită. Toate trei sunt nu complicaţii, ci manifestări obişnuite ale gripei, care pot produce deces”.

În urmă cu două zile, s-a stins la Botoşani o femeie de 40 de ani care s-a tratat de gripă acasă. Bolii i-a căzut victimă şi un băiat de 15 ani din Sălaj. În Bucureşti, e focar. Din totalul pacienţilor internaţi la Institutul Matei Balş, jumătate sunt copii.

Cătălin Apostolescu: „Boala se transmite pe cale aerogenă, prin picăturile pe care le emitem când vorbim, când strănutăm, când tuşim sau prin contactul cu obiecte proaspăt contaminate”.

Studiile arată că un singur bolnav poate răspândi boala pe o distanţă de doi metri, dacă tuşeşte sau strănută.

Devine contagios chiar înainte să aibă primele simptome şi poate rămâne astfel încă o săptămână de când boala a început să se manifeste.

Medicii spun că virusul se transmite atât de repede şi din cauza temperaturile crescute din această iarnă.

Printre primele semne ale gripei sunt: strănutul, tusea, durerea în gât, febra şi starea de oboseală accentuată.

Singura metodă de protecţie este vaccinul. Dar şi aici avem probleme.

Eva Cristescu, medic de familie: „Un lucru neplăcut este acela că vaccinul antigripal a ajuns în decembrie, sigur că noi am vaccinat pe repede înainte”.

Din cauza licitaţiei târzii organizate de Ministerul Sănătăţii, vaccinul antigripal a ajuns în ţară abia în luna decembrie. Prin urmare, până acum au fost vaccinate mai puţin de 800 de mii de persoane. Un număr mult prea mic, având în vedere că ţara noastră are peste 3 milioane de oameni aflaţi în categoriile de risc.

În plus, nici vaccinul nu oferă protecţie 100% împotriva gripei. Cel din cabinetele medicilor nu protejează împotriva tuturor celor patru tulpini de pe teritoriul ţării noastre. Ministerul Sănătăţii a ales o variantă ieftină. În farmacie, un vaccin antigripal costă aproximativ 30 de lei.

Gripa a făcut ravagii şi la nivel internaţional. 760 de oameni au murit în Statele Unite în acest sezon, dublu faţă de anul trecut.

Nici Europa nu este ferită, 85 de morţi au fost înregistraţi în Marea Britanie, iar în Franţa 70 de persoane au fost răpuse de această afecţiune.

sursa info Observator

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA