AcasăActualitateSocialGRIJĂ LA CE ȘI CUI TRIMITEȚI - Creștere uriașă a victimelor șantajului...

GRIJĂ LA CE ȘI CUI TRIMITEȚI – Creștere uriașă a victimelor șantajului în Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI

Trăim în epoca tehnologiei. Viața noastră s-a mutat într-o mare pondere în lumea virtuală. Muncim sau învățăm, în mediul online, socializăm în mediul online, facem cumpărături în mediul online, comandăm mâncarea online, ne jucăm tot în mediul online, astfel că și infracțiunile s-au mutat şi în mediul online sau sunt comise prin intermediul lumii virtuale.
Zilele trecute polițiștii de prevenire au transmis cetățenilor măsuri preventive în vederea evitării victimizării prin infracțiunile cibernetice, mai exact prin efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos care în mare parte sunt comise în mediul online și care au crescut în ultima perioadă în județul nostru.

O altă infracțiune care înregistrează creșteri în județul Maramureș este șantajul. Anul acesta numărul infracțiunilor de șantaj a crescut cu peste 50%. Dacă anul trecut în primele 8 luni au fost sesizate poliției 10 cazuri de șantaj, anul acesta, în aceeași perioadă au fost sesizate 21 de cazuri. Poate la prima vedere cifrele nu par spectaculoase, însă este îngrijorătoare creșterea semnificativă a acestui tip de infracțiune.

Numărul infracțiunilor de șantaj este în creștere pentru că cel mai frecvent mod de operare folosit de infractori este cel de pe rețelele de socializare, internetul conferind anonimatul infractorilor. Ne împrietenim cu persoane care la prima vedere inspiră încredere, acceptăm cu ușurință să trimitem imagini sau mesaje video compromițătoare după care suntem șantajați cu sume mari de bani, în schimbul nedivulgării materialelor respective.
Uneori chiar persoane foarte apropiate, prieteni, iubiți pot să ne șantajeze prin publicarea unor materiale compromițătoare pe rețelele de socializare, cu scopul de a obține anumite foloase. Acestea pot fi în bani sau în diferite servicii, sau pur și simplu pentru lezarea demnității victimei.

Polițiștii vă îndeamnă să fiți vigilenți cu persoanele pe care le cunoașteți în lumea virtuală și nu numai. E bine de știut că obiectul șantajului sunt materialele compromițătoare.
Conform articolului 207 din codul penal șantajul constă în constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva cu scopul de a obține foloase nepatrimoniale sau patrimoniale pentru sine sau pentru altul, precum și ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, cu acelaşi scop. Dacă scopul este obținerea de foloase nepatrimoniale pentru sine sau pentru altul pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani, iar dacă scopul este de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Astfel, feriți-vă în a ajunge subiectul unor astfel de materiale, feriți-vă în a le distribui și în a avea prea multă încredere în discreția celor din jur.

Iar dacă sunteți tentați să comiteți astfel de fapte, rețineți că riscați ani buni de închisoare.

 

Comunicat de presă transmis de IPJ Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA