Acasăsinucidere maramuresGrigore al nostru în fața unei noi provocări! Două spectacole, două concerte...

Grigore al nostru în fața unei noi provocări! Două spectacole, două concerte extraordinare Grigore Leșe!

DISTRIBUIȚI

Maramureșeanul Grigore Lese, una dintre cele mai tulburatoare voci ale muzicii arhaice romanesti, profesor si realizator al unei importante serii de documentare etno-antropologice de televiziune, va sustine in cadrul Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical „Viata e frumoasa” o serie de evenimente ce prilejuiesc intalnirea atat cu glasul singular al artistului, cat si cu fascinantele sale cunostinte si incursiuni in muzica si cultura traditionala a altor popoare.
Seria de evenimente este deschisa in data de 12 noiembrie, de one-man show-ul intitulat „Doina – de la UNESCO la uitare”, Grigore Lese fiind singurul artist care abordeaza scenic doina, gen muzical inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, pe care il considera matricea muzicala a romanilor.
Cele doua concerte sustinute in cadrul Festivalului in zilele de 13 si 18 noiembrie reprezinta un concept original al lui Grigore Lese, in care artisti din diferite tari ale lumii, recunoscute mondial ca avand traditii muzicale stravechi, intra intr-un dialog inedit. Printre invitati se numara artisti din Pakistan, Iran si Siria precum si grupul batranilor aromani farseroti, plecati acum mai bine de o jumatate de veac din Grecia si Bulgaria pentru a se stabili intr-un sat dobrogean din apropierea Marii Negre, se mai arată în comunicat.

Grigore Leşe şi invitaţii săi din Iran, Siria şi România, marţi, 13 noiembrie 2012, ora 19:00, Sala Radio “Mihail Jora”
Concertul intitulat Muzici Străvechi: Interferenţe orientale şi balcanice cu muzica din Carpaţi, aduce pe aceeaşi scenă „cântecul de ascultare” al aromânilor fârşeroti, muzica psaltică siriană şi muzica tradiţională persană, o muzică foarte bine individualizată, cu un mare număr de instrumente, dintre care unele constituie prototipurile ce stau la originea instrumentelor muzicale moderne.
Despre aromânii fârşeroţi Grigore Leşe spune: „Spre deosebire de ţăranul român, care horeşte de unul singur, excepţie făcând colindele şi unele cântece de ritual, aromânii fărşeroţi din Cogealac cântă numai în grup (…).Obişnuiesc să stea jos atunci când cântă, oferind un adevărat spectacol nu doar auditiv ci şi vizual, prin expresivitatea gesturilor şi plasticitatea mişcărilor din timpul interpretării. Bătrânii fârşeroţi din Cogealac sunt ultimii care mai performează cântarea polifonică, iar această manieră de interpretare, asemănătoare celei orientale,mai poate fi întâlnită doar la unele populaţii din Corsica, Transcaucazia şi Caucaz”.
Totodată, despre tinerii interpreţi iranieni (Mohammad Saleh Zamani, Mehdi Aminian şi Amir Heidarkhodaee) artistul declară că aceştia „(…) au har, improvizează cu uşurinţă, şi-au descoperit cântecul prin mine, iar eu mi-am descoperit horea prin ei. Cântă la setar persan, kamanche, tanbour, ney, interpretează cu vocea linii melodice puternic ornamentate, melismatice. Nu ştii niciodată când începe şi când se termină melodia”.
Protopsaltului sirian Iosif Shattahi a cântat în corul „Sfântul Ioan Damaschin”, unul dintre cele mai importante din Siria, renumit şi la nivel internaţional, pe care – ulterior – l-a dirijat timp de opt ani. „Vocea sa unică, bogat melismatică, va fi o dovadă în plus că ortodoxia este pretutindeni aceeaşi, iar cântarea psaltică, chiar atunci când este în limba arabă, emoţionează şi înalţă”. (Grigore Leşe).

Muzici nemăsurate de pe Drumul Mătăsii, duminică, 18 noiembrie 2012, ora 19:00, Sala Radio „Mihail Jora”
Cel de-al doilea, concert, care închide de altfel ediţia a V-a a Festivalului „Viaţa e frumoasă”, intitulat Muzici Nemăsurate de pe Drumul Mătăsii, prilejuieşte întâlnirea cu muzica tradiţională „qawwali” prin intermediul grupului Fareed Ayaz Qawwal & Brothers din Pakistan. Câştigându-şi recunoaşterea şi aprecierea la nivel internaţional datorită colaborărilor cu British Museum, Organizaţia Naţiunilor Unite, UNESCO sau Institutul Mondial de Muzică, grupul Fareed Ayaz Qawwal & Brothers aparţine şi reprezintă în prezent cel mai renumit grup de „qawwali”, numit „Qawwal Bachon ka Gharana”, înfiinţat acum aproximativ 705 ani.
Qawwali este o muzică devoţională islamică, expresie a sufismului, prezentă în Pakistan, India, Bangladesh precum şi în alte ţări cu o prezenţă puternică a religiei musulmane. Este caracterizată prin ritm halucinant şi versuri sufiite de o inegalabilă profunzime. În sufism, muzica era cea care aducea pacea interioară, armonia lăuntrică, putând crea starea de extaz, singura prin care omul devine una cu Dumnezeu. Piesele încep lent, cu un preludiu instrumental, urmat de o primă intervenţie vocală improvizatorică, apoi ritmul se intensifică dramatic, refrenul este cântat de tot grupul, soliştii se duelează în tehnici vocale şi ornamente, bătăile din palme şi percuţia ajung să creeze o stare de hipnoză, după care melodia se sfârşeşte brusc. Solistul principal, numit qawwal, este cel care enunţă prin cânt adevărul relevat înţelepţilor sufiţi, fraza sa muzicală fiind apoi reluată de întregul grup, pentru a sublinia şi sublima mesajul. Pe lângă armonium şi instrumentele tradiţionale de percuţie (tabla, dholak-ul), „bătăile din palme” conferă specificitate genului, accentuând ritmul până când auditoriul intră într-un fel de transă, devenind una cu muzica. Grigore Leşe. Qawwali derivă din cuvântul arab „qaol”, care semnifica „axioma” sau „adevăr devenit lege” iar muzicienii care abordează acest gen muzical sunt călăuzele unei călătorii iniţiatice, ce-l transpun pe ascultător într-un nivel spiritual superior.
Incursiunea în muzicile nemăsurate de pe Drumul Mătăsii va mai aduce în atenţie atât muzica de sorginte bizantină în interpretarea protopsaltului sirian Iosif Shattahi (care va veni însoţit de un grup de isonari), precum şi muzica persană de strat vechi, prin prezenţa artiştilor iranieni Mohammad Saleh Zamani, Mehdi Aminian şi Amir Heidarkhodaee

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA