Acasă Actualitate Social GREU DE TRĂIT - 93% din pensiile românilor sunt sub 1.000 de...

GREU DE TRĂIT – 93% din pensiile românilor sunt sub 1.000 de lei

DISTRIBUIȚI

În acest moment avem 5,332 milioane de pensionari. Dintre ei, aproximativ cinci milioane au pensia sub 1.000 de lei. Mai mult, pensia medie în România este acum de 886 de lei. Cu toate acestea, ţara noastră înregistrează şi o pensie record de 27.453 de lei.

Din toată sărăcia fondului de pensii, statul român a putut aduna o brumă de bani ca să dea 20 de pensii cu valoare de peste 11.000 de lei fiecare. Conform datelor Casei Naţionale de Pensii, în fruntea topului se află un bucureştean din sectorul 1, care ia o pensie de 27.453 de lei pe lună (contravaloarea a 6.100 de euro).

Ce a făcut domnia sa pentru o astfel de pensie? A lucrat într-o unitate de comerţ exterior, pe vremuri… Conform unui calcul simplu, dacă, în medie, pentru o pensie de 886 de lei pe lună, un român trebuie să fi muncit o viaţă întreagă pe salariul mediu net de 2.000 de lei, atunci fericitul posesor al pensiei de 27.453 de lei trebuie să fi avut un salariu de 68.632 de lei pe lună, cu tot cu sporuri.

În fine, pe locul doi în “Top 20 pensii mari” se află un arădean, cu 19.019 lei. Urmează alte 18 pensii peste 11.000 de lei, din care doar una mai este din Arad, restul – toate din Bucureşti.

Pe meserii, în afară de foşti demnitari, cele mai mari pensii le încasează magistraţii. La capitolul top pensii mari, cel mai prost stă Teleormanul, care are “cea mai mică pensie mare” din ţară, de 5.200 de lei.

Un venit mic încape de 68,6 ori într-unul mare

pensiiPensia medie netă pe toată România este de 886 lei, dar valoarea acesteia diferă de la judeţ la judeţ. Astfel, cea mai mică valoare a pensiei medii se înregistrează în judeţul Giurgiu, 711 lei, iar cea mai mare, în Bucureşti, 1.122 lei.

Pensia minimă în România, la începutul acestui an, este de 400 de lei (88,8 euro). Ca o comparaţie, aici se poate menţiona că această pensie minimă este de 68,6 ori mai mică decât pensia maximă, cea de 27.453 de lei.

Ca o paralelă, în majoritatea ţărilor europene pensiile maxime au valoarea de aproximativ 2.500 de euro, iar cele minime variază de la 460 de euro în Irlanda şi 500 de euro în Grecia, la 677 de euro în Franta şi 1.250 de euro în Belgia – conform www.ec.europa. eu. În concluzie, acolo nu există discrepanţe aşa de mari între maxim şi minim ca în România.

621.995 de persoane trăiesc cu 400 de lei pe lună

RTEmagicC_pensie-2.jpgCele mai sărace judeţe, văzute prin prisma numărului de pensii minime înregistrate, se află în nord-estul şi sud-vestul ţării.

Vârful sărăciei este în Iaşi, cu 26.037 de persoane care trăiesc cu 400 de lei pe lună, urmat de judeţul Suceava, cu 25.861 de pensionari “sociali”, Dolj, cu 25.442, şi Bacău, cu 20.932 de persoane. Aici poate fi adăugat Teleormanul, cu 19.012 pensii minime, Prahova, cu 18.227, Constanţa, cu 17.728, Buzău, cu 18.225. În total, 621.995 de persoane trăiesc cu 400 de lei pe lună. Sunt persoane în vârstă, care trebuie să îşi mai cumpere şi medicamente.

Cum se calculează punctajul

Calculul pensiei se face prin înmulţirea punctului de pensie cu punctajul mediu anual realizat de asigurat. Pentru aceasta trebuie să aflăm mai întâi punctajul anual, care se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Abia acum putem afla punctajul mediu anual, care se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. În fine, punctul de pensie e o valoare ce variază în funcţie de deciziile guvernului. Valoarea punctului de pensie în 2015 este de 830,2 lei, faţă de 790,7 lei, nivelul din 2014. (libertatea.ro)

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline


TE-AR MAI PUTEA INTERESA

“PLANUL LUI BOGDAN” – Cum s-a îmbogățit capitalistul liberal Ionel Bogdan din contracte cu Statul Român

În declarația de avere depusă în dosarul de candidat la alegerile parlamentare din toamna anului 2016 pe lista PNL pentru un mandat la Camera...

BULETINE BAIA MARE – A fost inaugurat noul sediu al evidenței populației, iar cetățenii se pot programa și online

De mai bine de 20 de ani, băimărenii erau nevoiți să se prezinte într-un sediu al “buletinelor” în condiții mizere și înghesuiți, așteptând la...

Coaliția pentru Maramureș a lansat candidații pentru primăriile de pe Valea Izei

Candidații Coaliției pentru Maramureș pentru primăriile de pe Valea Izei au fost lansați în cursa pentru alegerile locale care vor avea loc duminică, 27...

Necesitatea de a fora puțuri

În clădirile suburbane, care sunt situate la o distanță mare de sistemele centralizate, problema alimentării cu apă de consum este acută. Totuși, utilizarea surselor...

DOLIU ÎN LUMEA MEDICALĂ MARAMUREȘEANĂ – Doctorul Ion Blăjan s-a stins din viață

Lumea medicală și întreaga comunitate maramureșeană au suferit o mare pierdere prin trecerea la cele veșnice a celui care a fost dr. Ion Blăjan....