AcasăMARAMURESUL ISTORICGRAV - Serviciul Judeţean de Ambulanţă Cluj amendat cu 20 000 de...

GRAV – Serviciul Judeţean de Ambulanţă Cluj amendat cu 20 000 de lei pentru neglijenta. Un barbat a murit dupa ce Ambulanta a uitat sa intervina!

spot_img

DISTRIBUIȚI

ACCIDENTUL S-A PRODUS IN 11 SEPTEMBRIE 2012
Oamenii au sunat degeaba la 112 Accidentul s-a petrecut marţi seara, în apropierea localităţii Topa Mică, judeţul Cluj. Dragoş Boroş conducea o motocicletă, iar la un moment dat, în timp ce cobora un deal din zonă, a pierdut controlul şi a intrat într-un cap de pod.
Martorii povestesc că deşi s-a solicitat imediat, intervenţia unei ambulanţe dotată cu aparatură performantă de intervenţie în caz de prim ajutor, sprijinul medical nu a venit. “La ora 18.58 a fost făcut un apel la 112 cu mesajul accident grav cu un motociclist, la 36 de kilometri de Cluj. La ora 19.10, un paramedic a oprit în trafic şi a început să resusciteze pacientul. La ora 19.30, Raed Arafat a fost informat că ambulanţa nu a ajuns la accident. La ora 19.35, SMURD-ul a plecat din staţie. Potrivit lui Arafat, cei de la Ambulanța Cluj uitaseră să trimită să trimită salvarea. La ora 20.00, participantul în trafic a oprit resuscitarea ia la ora 20.10 a ajuns la accident şi ambulanţa SMURD şi a constatat decesul”, spune un martor al cumplitului accident.
Oamenii care au văzut efortul depus de medicul care a oprit în trafic pentru a acorda primul ajutor medical a fost unul total. “Mai rar aşa om. A făcut tot ce a putut, dar cu mâinile goale nu a putut face mai mult decât un masaj cardiac. Bietul motociclist a murit chiar în mâinile lui”, mai spune martorul.

Ambulanţa a uitat să intervină
Medicii legişti clujeni spun că Dragoş Boloş nu a avut nicio şansă. Legistul şef al judeţului Cluj, doctoral Coste Siserman spune că leziunile suferite de tânăr, erau incompatibile cu viaţa. “A fost vorba despre o dilacerare cerebrală, dilacerare a trunchiului cerebral şi rupture multiple de organe interne. Orice conduită medicală era deja depăşită”, a spus legistul şef.
Dincolo de toate datele seci, cazul scoate la iveală neînţelegerile din Serviciile de Ambulanţă şi SMURD.
Secretarul de stat Raed Arafat, din cadrul Ministerului Sănătăţii afirmă că cei care se fac vinovaţi de faptul că la acest eveniment rutier nu a intervenit nicio ambulanţă, sunt cei de la dispeceratul Serviciului de Ambulanţă Cluj. „Dispeceratul 112 a dat apelul la cei care intervin. Dacă era vina celor de la 112, atunci la faţa locului nu ajungea Poliţia. Dar Poliţia a ajuns. Vina aparţine doar dispeceratului medical de la Ambulanţă”, afirmă demnitarul.

Anchetă la Serviciul de Ambulanţă Cluj
Cazul scoate la iveală un lucru extrem de grav şi anume că, în judeţul CLuj, staţia SMURD nu este interconectată la serviciului 112. Dacă se întâmplă ceva şi este nevoie de intervenţia paramedicilor, aceştia pot interveni doar dacă dispeceratul de la Serviciul de Ambulanţă trimite mai departe solicitarea 112.
“Nu au scuze! Echipajul SMURD -ului era liber. Deci nu se punea problema. E o deficienţă de anunţ. Nu au anunţat la timp cazul. După ce au stabilit cine pleacă, au uitat să anunţe echipajul. La Cluj, SMURD nu are dispecerat, ci Ambulanţa îl trimite în misiune. A fost o problemă cu anunţul dintre dispeceratul medical şi echipajul care pleacă. Se putea să fie şi un echipaj de-al lor, al staţiei de ambulanţă Cluj. Oricum, dispecerul lor a uitat să anunţe echipajul SMURD”.

sursa EVZ.ro

Comunicat de presa al Ministerului Sanatatii
Dr. Raed ARAFAT, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii a cerut sancţiuni dure pentru personalul medical din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, în urma raportului de control primit din partea Direcţiei de Sănătate Publică Cluj Napoca.
Conform analizei efectuate, au existat întârzieri nepermise între primirea apelului de urgenţă şi momentul alertării echipajului medical în cazul accidentului din această dimineaţă care s-a soldat cu decesul conducătorului de motocicletă.
Oficialul MS a declarat că, personalul medical de serviciu poate fi acuzat de neglijenţă în serviciu pentru modul în care a acţionat.
În conformitate cu HG 857/2011, s-a decis ca, medicul coordonator al dispeceratului din tură şi radiotelefonistul din tură, să fie sancţionaţi cu câte 2000 lei, însemnând amenda contravenţională maximă. De asemenea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă va fi amendat cu 20 000 de lei.
În cadrul serviciului de ambulanţă va fi constituită, de urgenţă, o Comisie de disciplină care va dispune şi măsuri administrative în acest caz. Până la decizia Comisiei, cele două cadre medicale implicate vor fi suspendate din activitate.
Dosarul conţinând raportul complet va fi înaintat la Parchet.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA