AcasăEvenimentGRATUIT - Cinci localităţi din Maramureș vor beneficia de servicii de cadastru...

GRATUIT – Cinci localităţi din Maramureș vor beneficia de servicii de cadastru fără plată

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cinci LOCALITATI din Maramureş vor beneficia de cadastrare gratuită a terenurilor şi clădirilor

Cadastrarea gratuită a terenurilor şi clădirilor se află în plină desfășurare la nivel național iar până la această dată au fost deja finalizate primele 17 localităţi din zece judeţe: două din Alba, una din Argeş, una din Braşov, trei din Călăraşi, una din Dolj, două din Galaţi, una din Mureş, trei din Olt, două din Teleorman şi una din Timiş.

Se lucrează în 142 de localităţi din toată ţara, iar autorităţile au în plan pentru 2016 demararea cadastrării gratuite în alte 200 de localităţi. Până în anul 2023, în cadrul unui program naţional, imobilele din toată ţara vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

În momentul de faţă, se lucrează în 142 de localităţi din 33 de judeţe. Mai exact, este vorba de şase localităţi din Alba, 11 din Arad, şase din Argeş, trei din Bacău, şapte din Bihor, şase din Bistriţa Năsăud, trei din Botoşani, două din Braşov, două din Brăila, patru din Buzău, trei din Caraş Severin, una din Călăraşi, şase din Cluj, şase din Dâmboviţa, cinci din Dolj, două din Galaţi, una din Giurgiu, şase din Gorj, două din Harghita, trei din Hunedoara, două din Ialomiţa, trei din Iaşi, trei din Ilfov, trei din Mehedinţi, una din Mureş, şase din Neamţ, şase din Olt, două din Prahova, nouă din Suceava, şapte din Teleorman, opt din Timiş, trei din Tulcea şi patru din Vâlcea.

Referitor la lucrările pe care autorităţile intenţionează să le mai înceapă în 2016, acestea vizează 60 de localităţi din 17 judeţe. Concret, patru din Bacău, două din Bistriţa Năsăud, două din Braşov, patru din Călăraşi, patru din Constanţa, două din Covasna, două din Giurgiu, trei din Harghita, două din Ialomiţa, cinci din Maramureş( Satulung, Farcasa, Dumbravita, Recea si Sacalaseni), opt din Mureş, cinci din Prahova, trei din Satu Mare, două din Sălaj, două din Sibiu, patru din Vaslui şi şase din Vrancea. În plus, în plan mai sunt şi alte 140 de localităţi ce n-au fost stabilite încă.

Până la data de 31 decembrie, se estimează că se va termina cadastrarea gratuită în 34 de localităţi din 14 judeţe (una din Alba, cinci din Arad, două din Argeş, patru din Bihor, două din Braşov, una din Călăraşi, trei din Cluj, două din Dâmboviţa, una din Dolj, două din Harghita, una din Mureş, cinci din Suceava, trei din Teleorman şi două din Timiş).

Cetăţenii trebuie doar să permită accesul pe proprietate şi să coopereze

Lucrările de cadastrare se fac la nivel de localitate, nu individual, asta înseamnă că nici persoanele fizice şi nici cele juridice nu sunt nevoite să ceară autorităţilor efectuarea cadastrului.

Aşa cum se arată în Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare, primarii localităţilor în care se fac cadastrări trebuie să informeze deţinătorii de imobile/terenuri (prin afişare sau prin alte mijloace de publicitate) că sunt obligaţi:

-să permită accesul specialiştilor să execute măsurătorile;

-să prezinte actele juridice referitoare la imobile;

-să identifice limitele imobilelor împreună cu echipele care realizează lucrările de specialitate;

-să verifice informaţiile privitoare la imobilele pe care le deţin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale.

În situaţia în care cetăţenii nu pot sau nu vor să coopereze cu autorităţile, identificarea limitelor imobilelor se face în lipsa acestora. Mai precis, specialiştii află de la primărie toate informaţiile necesare pentru lucrările de cadastrare.

Subvențiile fermierilor, în pericol să fie blocate din 2020?

Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor agricole trebuie finalizate până în 2020. În caz contrar, pentru suprafețele aflate în extravilan nu vor mai putea fi făcute plăți directe dacă terenul nu este cadastrat. Pentru a evita această situație, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat că încearcă să obțină o prioritizare a terenurilor agricole aflate în extravilan.

„După cum am stabilit și cu premierul Cioloș va exista o prioritizare pentru terenul extravilan. Noi în anul 2020 nu vom mai putea da plăți directe dacă nu avem cadastrul finalizat„ a explicat ministrul Achim Irimescu la ”Viața Satului” (TVR 1). Potrivit șefului de la MADR, la ora actuală există 3,4 milioane de hectare cadastrate.

„Fonduri sunt, deci nu mai avem această problemă, din bani europeni și naționali. Singura problemă este să dăm prioritate în această fază, sigur procedura se desfășoară cu licitație la nivel de primării, pentru cadastarea în extravilan ca să ne asigurăm că în 2020 toată suprafața noastră agricolă este cadastrată și nu vom avea probleme cu acordarea plăților”, a mai explicat ministrul.

sursa:agrointel.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA