AcasăAlteleEconomicGHID ANTIPĂCĂLEALĂ - Ce trebuie să știi ca să nu iei țeapă...

GHID ANTIPĂCĂLEALĂ – Ce trebuie să știi ca să nu iei țeapă la promoțiile de vară

DISTRIBUIȚI

GHID ANTIPĂCĂLEALĂ Cum a venit vara, cum au venit și promoțiile. Fie că este vorba de oferte turistice, fie pentru bilete ieftine de avion, fie că sunt reduceri la electronice și electrocasnice, trebuie să fim atenți la o serie de mici detalii pentru a putea să ne ferim de capcane.

Practic, regulile sunt aceleași ca și în cazul cumpărăturilor de Black Friday, de Crăciun sau de Paști. În primul rând, trebuie să aplicați câteva reguli de bază: citiţi cu atenţie caracteristicile produsului și verificaţi dacă acesta corespunde cu adevărat dorinţelor şi nevoilor dumneavoastră, scrie Libertatea.

Pentru cumpărăturile de pe internet trebuie să verificați stocul existent și dacă prețul afișat pe site conține sau nu TVA. De asemenea, trebuie văzut dacă prețul include și costul cu livrarea.

Comparatoare de prețuri

De asemenea, există site-uri specializate care sunt comparatoare de prețuri. Între acestea se regăsesc compari.ro, price.ro sau shopmania.ro.

Dacă vă hotărâți exact asupra unui produs, puteți introduce exact modelul preferat, iar aceste site-uri vă găsesc alte oferte de preț, unele dintre acestea putând fi mai mici decât cele ale retailerului inițial.

Vânzările cu preţ redus, indiferent de tipul acestora, adică fie că se cheamă soldare, lichidare sau oferte promoţionale, trebuie să respecte, la rândul lor, o serie de reguli de fixare a prețurilor și de prezentare a lor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a prezentat în mai multe rânduri pe propriul site o serie de ghiduri privind prețurile oferite la promoții sau lichidări de stoc.

Astfel, orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse identice.

Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă.

De asemenea, preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării preţului redus.

Capcanele de pe internet

Tot legat de prețuri, trebuie să fiți atenți și la altceva: atunci când adăugați un produs în coșul de cumpărături, acesta poate apărea cu un preț pentru ca la finalizarea comenzii acesta să apară mult mai mare. Acest lucru este ilegal și trebuie contactați inspectorii ANPC.

Trebuie evitate și ”ofertele speciale” în care prețul vechi nu apare și nici reducerea procentuală.

La fel de ilegale sunt și situațiile în care nu poți comanda un produs de pe un site decât dacă aplici în mod automat la un card emis de o anumită bancă.

Același lucru este valabil și în cazul în care vi se refuză de mai multe ori plata produsului cu un card în rate sub pretextul unor ”probleme tehnice”, care dispar în mod miraculos odată cu expirarea promoțiilor.

În cazul în care comandați de pe site-uri din afara Uniunii Europene, cum ar fi cele din China, trebuie să știți că acestea nu oferă garanție și că practic sunteți la mâna producătorului sau comerciantului.

Mai multe despre acest subiect AICI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA