AcasăActualitateSocialFOTO - Patru gospodarii afectate de o alunecare de teren in satul...

FOTO – Patru gospodarii afectate de o alunecare de teren in satul Finteuşu Mare

DISTRIBUIȚI

O alunecare de teren produsă în localitatea Finteuşu Mare, aparţinătoare de oraşul Şomcuta Mare a afectat gospodării şi anexe gospodăreşti.  Prefectul Sandu Pocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus deplasarea la faţa locului a membrilor grupului de suport tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, respectiv Comisiei locale pentru Situaţii de Urgenţă Şomcuta Mare.

Fenomenul de alunecare al terenului s-a produs, cel mai probabil, datorită secării apei freatice sau a unui izvor de apă freatică. Terenul a alunecat liniar, pe o distanţă de aproximativ 800 de metri, de o parte şi de alta a uliţei principale. Au fost afectate patru gospodării şi trei anexe gospodăreşti, ai căror pereţi prezintă crăpături.

Prefectul Sandu Pocol a spus: „Trei din cele patru case afectate de alunecarea de teren au deteriorată structura exterioară. Două dintre aceste locuinţe nu sunt locuite. Unul dintre proprietari are domiciliul în Baia Mare, iar celelălalt proprietar s-a mutat, împreună cu familia, în anexele gospodăreşti proprii. O familie locuieşte într-una dintre casele afectate, însă am solicitat comisiei locale pentru situaţii de urgenţă să înştiinţeze, în scris, proprietarul că trebuie să se mute din locuinţă sau dacă rămâne în continuare acolo că îşi asumă răspunderea proprie în situaţia producerii unei noi alunecări de teren, ce  le poate pune în pericol gospodăria, respectiv bunurile materiale ori chiar viaţa persoanelor care stau acolo. Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a intrat în vigoare, iar persoanele fizice şi juridice aveau obligaţia să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă. Comisia locală pentru situaţii de urgenţă va elibera proprietarilor, în cazul în care şi-au asigurat locuinţele, adeverinţele necesare pentru a le depune la societăţile de asigurări şi a primi despăgubiri în vederea efectuării lucrărilor de reparaţii”.  Comisia locală pentru situaţii de urgenţă Şomcuta Mare va iniţia demersurile necesare pentru ca un specialist în domeniu, geologul Sorin Zaharia, să efectueze un studiu geotehnic al zonei în care s-a produs alunecarea de teren, pentru a identifica cu exactitate cauzele şi a stabili măsurile care trebuie luate pentru stabilizarea terenului.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA