spot_img
AcasăEvenimentA FOST INAUGURAT – Liceul Németh László s-a mutat în noul sediu...

A FOST INAUGURAT – Liceul Németh László s-a mutat în noul sediu de pe Podul Viilor din Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

A FOST INAUGURAT  Pentru Liceul Teoretic ”Németh László” din Baia Mareazi nu este doar un nou început de an școlar, ci și un moment aparte. Își deschide porțile o nouă clădire a școlii, unde vor studia elevii claselor pregătitoare și ai claselor I-IV. Acolo vor funcționa grupe de grădinițe cu program scurt, cu program prelungit și grădiniță Waldorf.

În clădirea de pe Podul Viilor,începând cu anul 1823 a funcționat Școala Reformată, care în perioada comunistă a fost transformată în Școala Ajutătoare. Prin retrocedare, Biserica Reformată din Centrul vechi a redobândit clădirea. Acum cinci ani, proprietarul a hotărât ca această clădire să aibă destinația de școală maghiară. Drumul până la finalizarea lucrărilor de reparații a fost unul lung și anevoios, însă efortul depus de întreaga comunitatea prin donații, și muncă voluntară a dus la împlinirea unui vis. Finalizarea lucrărilor de reparații s-a reușit cu o finanțare substanțială a Guvernului maghiar, potrivit Maramedia.ro.

Biserica Reformată din Centrul vechi a închiriat clădirea gratuit orașului timp de 10 ani cu condiția ca în aceasta să funcționeze doar școală cu predare în limba maghiară și sa fie folosită doar de Liceul teoretic ”Németh László”.

La inaugurarea programată pentru ora 17 au participat președintele Parlamentului Ungariei, Kövér László, și liderul UDMR Kelemen Hunor. Inaugurarea clădirii este primul punct al programului Zilelor maghiare băimărene – Főtér Fesztivál 2017, eveniment care va dura până duminică seara.

În curtea școlii, elevii, extrem de bucuroși și totodată emoționați de noile săli de clase au pregătit încă de la orele dimineții fel de fel surprize. Cu cretă colorată au desenat inimioare și au scris peste tot pe asfalt: ”Mulțumim!”.

Clădirea are o sală de mese provizorie, deoarece la parter se pregătește și o bucătărie proprie, cu o sală de mese, și are, de asemenea, o sală festivă în care se află sigiliul orașului. Pe holul de la etajul doi se poate admira și un obelisc ridicat în cinstea celor care au construit Școala Reformată de odinioară. Ziua de 11 septembrie 2017 este un moment important nu numai pentru Liceul Teoretic ”Németh László”, ci și pentru întreaga comunitate maghiară din oraș.

Sursă info.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA