Acasăsinucidere maramuresForum public in lume - Dialogul Civilizațiilor. Evenimentul Kulturen Bitten Zu Tisch...

Forum public in lume – Dialogul Civilizațiilor. Evenimentul Kulturen Bitten Zu Tisch 2014 (Austria)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Joi 22 mai 2014 începând cu orele 16:00 în Sigmund Freud Parc din Viena, a avut loc evenimentul internaţional care se desfasoară anual, Runder Tisch der Kulturen (Masa rotundă a culturii). Organizatorul principal al acestui eveniment este organizaţia non-guvernamentală World Public (Forumul Public Mondial) – Dialogul Culturilor, Dialogul Civilizațiilor,„Dialog ca o punte de legatură între națiuni pentru a asigura o pace mondială stabilă, a cărei piloni, toleranță și apreciere sunt construite”. Forumul Public Mondial a fost fondat pentru înțelegerea reciprocă a diferitelor valori, dialoguri interculturale, interreligiose și de a promova opiniile lumii la nivel social și politic. Fondatorii acestui Forum sunt, Vladimir Yakunin (Rusia), Jagdish Kapur (India) și Nicholas Papanikolaou (Grecia / USA). Sediul central al WPF (World Public Forum) este situat în Viena, iar coordonatorul internaţional este fostul secretar general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer .

La evenimentul numit KULTUREN BITTEN ZU TISCH (CULTURILE TE INVITA LA MASA” 2014), preparatele culinare tradiţionale au fost expuse de către reprezentanţi din numeroase ţări si anume: Argentina, Bolivia, Bosnia și Herțegovina, Burkina Faso, Brazilia, Ecuador, Grecia, Indonezia, Israel, Iordania, Insulele Caraibe, Columbia, Croația, Kosovo, Pakistan, Paraguay, Peru, România, Serbia, Spania, Sri Lanka, Sudan, Tibet, Ungaria și Venezuela.
România a fost reprezentată asa cum se cuvine, printr-un stand frumos cu masa incărcată de mâncăruri si băuturi traditionale gătite si prezentate de către Doriana Mizrak, o tânără româncă provenită din Arad care trăieste in Viena impreună cu familia de 20 de ani. Dorina este o mare gospodină, cu un suflet nobil si cu dragoste fată de tara mamă. Ciorba de burtă, sarmale cu mămăligută la care era pregătită si smântâna, tochitura, placintele, trei feluri de prajitură, toate acestea aveau un aspect impecabil, un miros plăcut si chiar dacă nu iti era foame parcă te obliga să servesti.
Pe lângă băuturile răcoritoare nu putea să lipsească vinul de buturugă care avea o dulceată si un gust atât de aromat incât nu te lăsa să te indepărtezi de acest stand.
Pălinca de Sălaj frumos ambalată, cu panglica tricolor de-a lungul sticlei si tăria ei de 50% a creat o bună dispozitie multora dintre cei prezenti la acest eveniment. In coltul stâng al standului flutura steagul României iar pe masa din coltul drept au fost expuse materiale care reprezintă România si turismul românesc.
La numai 20m distantă de standul românesc se afla scena amenajată, unde au fost interpretate dansuri şi cântece populare, provenind din diferite colţuri ale lumii. Peste 5000 de oameni au venit să se bucure de acest dialog intercultural, care reuneşte diferite naţiuni în spiritul prieteniei şi comunicării armonioase.
Pe lângă intrecerea la arta culinara atât de diversificată, pe lângă dansurile si cântecele prezentate, costumele impecabile si atât de diferite erau admirate cu multă dragoste de către publicul prezent.
Mi-au plăcut toate enorm, insă cel mai mult am fost fascinat de dansul si costumele grupei de dans folcloric din Paraguay „JUKY”.
O adevarată petrecere si o cultură atat de vastă prezentată intr-o singură zi, este meritul organizatorilor dar si al colaboratorilor care s-au implicat si au pus suflet pentru realizarea ei.

Ioan Godja, RTV Unirea – Austria 23.05.2014

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA