AcasăLifestyleFolositi clor pentru a mentine piscina curata!

Folositi clor pentru a mentine piscina curata!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Majoritatea oamenilor probabil nu ar dori sa inoate intr-un vas Petri urias, plin de germeni. Dar fara chimia moderna, asa ar putea fi inotul in piscine. Chiar si o baie rapida in apa neigienizata ar putea expune o persoana la boli precum diareea, urechile inotatorului si diferite tipuri de infectii ale pielii, inclusiv piciorul atletului.

Chimia clorului ajuta la combaterea germenilor pentru a mentine apa din piscina igienizata, astfel incat inotatorii nu sunt expusi la niveluri daunatoare de microbi care provoaca boli.

Ce este clorul si cum se face clorul?

Clorul este un element chimic natural si unul dintre elementele de baza ale materiei. Clorul este produs din sare obisnuita, prin trecerea unui curent electric printr-o solutie de saramura (sare comuna dizolvata in apa) intr-un proces numit electroliza.

De ce se adauga clor rapid piscina in piscine?

Clorul este adaugat in apa pentru a ucide germenii. Cand este adaugat la o piscina, formeaza un acid slab numit acid hipocloros care ucide bacterii precum salmonella si E. coli, precum si germenii care provoaca virusi precum diareea si urechea inotatorului.

Cum se cloreaza apa din piscina?

Piscinele sunt igienizate folosind o varietate de compusi pe baza de clor, inclusiv clor gazos, hipoclorit de sodiu (inalbitor lichid), hipoclorit de calciu, hipoclorit de litiu si izocianurati clorurati. Cand oricare dintre acesti compusi intra in contact cu apa, ei elibereaza acid hipocloros (HOCl), agentul activ de dezinfectare.

Prin ce sunt diferite piscinele cu apa sarata de piscinele cu clor?

Ambele tipuri de piscine folosesc de fapt clor. Piscinele cu apa sarata sunt piscine clorurate in care clorul este generat la fata locului din clorura de sodiu. Alte tipuri de piscine cu clor folosesc clorul pentru a dezinfecta apa cu tablete sau betisoare de clor.

Piscinele sanatoase nu miros a substante chimice. Apa din piscina este adesea descrisa ca miroase a clor, dar o piscina bine gestionata nu ar trebui sa aiba miros. Mirosul apei din piscina nu provine din clorul in sine, ci mai degraba din compusi chimici numiti cloramine, care se acumuleaza in apa din piscina atunci cand este tratata necorespunzator.

Cloraminele rezulta din combinatia a doua ingrediente:
-Dezinfectantii cu clor adaugati pentru a igieniza piscinele si  transpiratia, uleiurile si urina care intra in bazine din corpurile inotatorilor.
-Cloraminele pot fi eliminate folosind clor. „Tratamentul de soc” sau „superclorurarea” este practica de a adauga clor suplimentar in piscine pentru a distruge amoniacul si compusii organici care se combina cu clorul pentru a produce cloramine. Inotatorii s-ar putea ingrijora „exista prea mult clor in piscina” daca, dupa o inot, ochii lor sunt inrositi sau iritati. Cu toate acestea, atunci cand apa piscinei este iritanta, acesta este de obicei un semn ca nu exista suficient clor in apa piscinei!

Clorul nu este exclusiv pentru piscine. Se gaseste de fapt in produsele de curatare obisnuite pentru casa si in apa pe care o folositi de la chiuvete. Clorul contine o compozitie chimica care ajuta la uciderea bacteriilor si algelor. Ori de cate ori clorul este combinat cu apa, acesta se descompune in acid hipocloros si acid hipoclorit. Aceste substante chimice ajuta la distrugerea sau oxidarea bacteriilor si a altor microorganisme periculoase pentru a face apa mai sigura pentru uz personal. Clorul este foarte important pentru ca apa pe care o folositi in mod regulat sa fie sigura pentru nevoile voastre  zilnice.

Cand clorul se descompune in acid hipocloros si acid hipoclorit, ele influenteaza echilibrul pH-ului piscinei. Daca echilibrul pH-ului este prea mare, inseamna ca continutul de clor din piscina este prea scazut. Ca urmare, nivelurile scazute de clor incetinesc procesul de curatare a piscinei. Echilibrul de pH ideal sau cel mai sigur pentru apa din piscina este intre 7,0 si 8,0. Nivelul ideal fiind in jur de 7,4. Odata ce acidul hipocloros si acidul hipoclorit termina de curatat apa piscinei, se descompun in atomi unici. Ele pot fi, de asemenea, combinate cu amoniac pentru a face clorul inofensiv. Lumina soarelui accelereaza procesul de curatare si scade timpul necesar pentru descompunerea clorului.

Este obisnuit ca piscinele sa aiba o concentratie mai mare de clor in apa. Aceasta inseamna ca nu ar trebui sa bei apa dintr-o piscina pentru a evita efectele secundare urate. Cand este utilizat in mod corespunzator, clorul din apa nu va va cauza niciun rau atunci cand intra in contact cu pielea sau ochii. De asemenea, este important sa folositi proportia corecta de clor fata de numarul de litri de apa pe care ii contine piscina. Compozitia ar trebui sa fie in jur de 38 ml la 4 litri de apa. Utilizati o banda de testare a clorului pentru a determina cand nivelurile de clor sunt prea mari sau prea scazute. De asemenea, este recomandat sa utilizati tablete de clor in loc de clor lichid sau pulbere atunci cand curatati piscina. Clorul lichid si pulbere au mirosuri neplacute care pot face neplacuta starea in apropierea piscinei si pot provoca leziuni respiratorii. Daca nu sunteti sigur ca introduceti singur clorul, contactati contractorul local de service pentru piscine pentru a va ajuta.

Piscinele cu clor, de asemenea, optiuni mai ieftine decat alternativele. Piscinele cu apa sarata sunt mult mai costisitoare de instalat si intretinut si pot fi prohibitiv de scumpe pentru multi proprietari. Si pentru ca clorul este atat de usor disponibil si de bineinteles, este usor sa gasiti profesionisti calificati pentru a va intretine piscina. Piscinele cu apa sarata sunt mai corozive si pot deteriora in timp pardoseala si mobilierul de langa piscina.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA