AcasăNews AlertFidelitatea minorităților se plătește cu bani mulți din bugetul public. Maramureșeanul...

Fidelitatea minorităților se plătește cu bani mulți din bugetul public. Maramureșeanul Ștefan Buciuta are pe mână 6,4 milioane lei pentru a susține Guvernul

DISTRIBUIȚI

Uniunea Democrată Maghiară din România va primi şi în acest an cei mai mulţi bani din totalul fondurilor prevăzute în bugetul pe 2012 şi alocate către Departamentul de Relaţii Interetnice, sprijinul financiar fiind însă mai mare comparativ cu sumele aprobate la începutul anului trecut.

Modul de repartizare a banilor a fost stabilit de Guvern prin hotărâre, fondurile fiind rezervate organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, altele decât cele care primesc subvenţii de la bugetul de stat. Conform actului normativ, din suma totală de 79,2 milioane lei (faţă de 73,7 milioane lei anul trecut), Uniunea Democrată Maghiară din România va primi 17,1 milioane lei (faţă de 15,98 milioane lei primite la începutul anului trecut), Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” va încasa 11,1 milioane lei (faţă de 10,3 milioane lei la începutul anului trecut), iar Forumului Democrat al Germanilor din România îi vor reveni 6,2 milioane lei (faţă de 5,7 milioane lei la începutul anului trecut).

Fonduri vor mai fi alocate, printre altele, şi către Uniunea Ucrainienilor (6,4 milioane lei faţă de 6 milioane lei), Comunitatea Ruşilor Lipoveni (4,3 milioane lei faţă de 4 milioane lei), Uniunea Armenilor (3,3 milioane lei faţă de 3,1 milioane lei). Așadar, deputatul  maramureșean Ștefan Buciuta, președintele Uniunii Ucraineniloe din România, are la dispoziție 6,4 milioane lei (circa 1,3 milioane euro) pe care îi va ”împărți” după criterii numai de el știute, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în ultimii ani. Acest este motivul principal pentru care a fost vehement contestat de organizațiile ucrainene din județ, dar și din alte zone ale țării. Cu atâta bănet în cont, nu-i de mirare că Mutulică Buciuta a fost de fiecare dată un aliat de bază a actualei puteri, votând de fiecare dată alături de coaliția guvernamentală. Banii vor fi folosiţi pentru cheltuieli de funcţionare a sediilor, costuri de personal, acţiuni culturale, investiţii în bunuri mobile şi imobile, cofinanţarea programelor UE. Actul normativ mai prevede că, la solicitarea Departamentului pentru Relaţii lnteretnice şi cu aprobarea ordonatorului de credite, vor putea fi acordate avansuri de până la 30% din valoarea contractelor de finanţare încheiate pentru derularea acţiunilor, programelor şi proiectelor interetnice şi de combatere a intoleranţei, fără solicitarea unei scrisori de garanţie bancară.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA