Acasă Altele Economic FERMIERII ACUZĂ - 60% din legumele consumate de români sunt “furajere”

FERMIERII ACUZĂ – 60% din legumele consumate de români sunt “furajere”

DISTRIBUIȚI

FERMIERII ACUZĂ De obicei, spunem “cartof frumos” dacă este mare, însă nu poate fi mai greşit! Potrivit specialiștilor, cartoful cu diametrul peste 8 centimetri are ”calitatea” de furajer. În Austria, tona de cartof furajer costă 30 de euro.

FERMIERII ACUZĂ Acestă marfă ajunge în România şi se vinde la nivel de “calitate extra”, cu 1,5 lei kilogramul, adică 1.500 de lei tona, adică 333 de euro/tonă. Brusc, a apărut un beneficiu de 300 de euro pe tonă, scos din buzunarul consumatorului român, scrie Libertatea.

”Doar 40% din legumele vândute în România sunt româneşti, restul este produs de import, de cele mai multe ori legume de cea mai proastă calitate, mai precis legume furajere care ni se vând la standard extra.

La fel se întâmplă cu roşiile de calitate proastă, destinate industrializării, care ni se vând la calitatea întâi.

Este o hoţie la adresa consumatorului român. Leguma furajeră are substanţa nutritivă mult diminuată faţă de leguma de calitate superioară – aceasta este diferenţa”, consideră Gheorghe Vlad, preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România, legumicultor din Vidra, judeţul Giurgiu.

Pe tarabe, marfa este identică la fiecare “fermier”

Periodic, în pieţele din ţara noastră apar, pe toate tarabele deodată, legume care seamănă foarte mult între ele ca mărime, formă şi culoare, iar comercianţii le recomandă drept româneşti.

Nici una nu are etichetare standard privind provenienţa şi nivelul de calitate. În fapt, ele sunt de import, sunt de proastă calitate şi vin în cantități mari, pe căi necunoscute – nu le verifică nimeni din punctual de vedere al trasabilităţii.

Legislaţia este bună, aplicarea este proastă

“Conform Regulamentelor CE 1148/2001 şi CE 1234/2007, fructele şi legumele destinate a fi vândute în stare proaspătă consumatorilor pot fi comercializate numai dacă sunt de calitate bună, corectă şi vandabilă şi dacă este indicată ţara de origine.

Avem legislaţie românească armonizată în acest domeniu, care nu este aplicată de instituţiile statului.

Toată marfa agricolă din magazine şi pieţe trebuie etichetată legal, iar acest lucru trebuie impus de instituţiile abilitate.

Din păcate, etichetarea este evitată tocmai pentru a se putea vinde marfă de proastă calitate”, ne-a mai spus Gheorghe Vlad.

continuarea AICI

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline

Crap Art

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

CAZ SCANDALOS – Doi soți din Maramureș, reținuți după ce au abuat sexual un copil în Italia. Cei doi trebuiau să aibă grijă de...

Doi soţi din Borșa sunt acuzaţi că ar fi agresat sexual un băieţel de care aveau grijă în Italia. Autorităţile italiene au intrat pe...

Comunitatea maghiară din Baia Mare, alături de primarul Cătălin Cherecheș. UDMR îl susține pentru un nou mandat

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), organizația Maramureș își manifestă în mod public și deschis susținerea domnului Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare,...

ZIUA ACCIDENTELOR ÎN BAIA MARE – Doi motocicliști au ajuns în spital

Accident pe bulevardul București Ieri, în jurul orei 15:50, poliţiştii din Baia Mare au fost sesizaţi cu privire la producerea unui accident rutier pe Bulevardul...

COVID-19 MARAMUREȘ – Număr RECORD de noi îmbolnăviri în județ. Avem și un nou deces

Până astăzi, 14 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 68.046 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 31.920 pacienți...

Gazduirea VPS: pentru ce proiecte este utila?

Gazduirea VPS este o alegere excelenta pentru dezvoltatorii web, webmasteri, revanzatori si pentru cei care detin website-uri care au nevoie de resurse consistente.Gazduirea VPS...