AcasăActualitateSocialFACTURI MAI MICI - Senatorii au votat pentru TVA redus la utilități...

FACTURI MAI MICI – Senatorii au votat pentru TVA redus la utilități și impozite decente pentru sediile profesiilor liberale

spot_img

DISTRIBUIȚI

FACTURI MAI MICI Taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru prestarea mai multor servicii publice va fi redusă, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de senatori, dar care are nevoie și de votul deputaților.

Documentul aduce mai multe modificări Codului fiscal, iar una dintre prevederi stabileşte că pentru electricitate, gaze, căldură, canalizare și salubrizare se va aplica o cotă redusă de TVA de 9%, fapt ce va conduce la reducerea facturilor pe care le plătesc în prezent românii. În plus, documentul citat aduce modificări consistente sistemului de impozitare a locuinţelor, aplicabil de la începutul lui 2016.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptată marți de Senat, ca primă Cameră sesizată, ceea ce înseamnă că aceasta mai are nevoie doar de aprobarea Camerei Deputaților, Forul decizional, pentru a se aplica. Documentul prevede mai multe modificări la Codul fiscal, printre care şi extinderea listei cu bunuri sau servicii pentru care va fi folosită o cotă redusă de TVA.

Concret, potrivit proiectului de act normativ, o cotă redusă de 9% se va aplica asupra bazei de impozitare şi pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri, pe lângă cele deja menţionate în actul normativ:

*serviciile de canalizare;

*producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie termică în sistem centralizat;

*livrarea de electricitate;

*livrarea de gaze naturale;

*serviciul public de salubrizare a localităţilor.

Practic, prin reducerea cotei de TVA pentru prestarea de servicii publice, de la 20%, atât cât este în prezent (cota standard de TVA), la 9%, iniţiatorii proiectului vizează îmbunătăţirea nivelului de trai al contribuabililor, care ar urma să scoată lunar mai puţini bani din buzunare pentru achitarea facturilor la utilități. „Reducerea valorii facturilor legate de cheltuielile cu utilităţile va conduce atât la achitarea la timp a facturilor, cât şi la prevenirea acumulării de datorii pe lanţul furnizorilor”, este explicat în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de lege.

Totodată, în motivarea demersului lor, grupul de parlamentari iniţiatori ai propunerii explică faptul că banii economisiţi de populaţie vor putea fi folosiţi în alte direcţii, astfel încât şi alte ramuri ale economiei să se dezvolte: „La nivelul economiei, veniturile suplimentare rămase la dispoziţia contribuabililor vor antrena alte efecte pozitive prin economisire şi consum de servicii prestate de agenţi economici autohtoni, plătitori de impozite la rândul lor”, mai scrie în documentul menţionat.

Impozite mai mici pentru sediile medicilor, notarilor şi celorlalte profesii liberale

În proiectul de act normativ trecut marți de senatori se propun modificări şi în zona taxelor şi impozitelor locale, în sensul în care persoanele care desfăşoară profesii liberale vor datora pentru clădirea în care îşi au stabilit sediul social un impozit redus, similar celui plătit de persoanele fizice pentru clădirile rezidenţiale (pentru locuit).

De altfel, iniţiatorii proiectului atrag atenţia că sarcina fiscală pentru aceste categorii de persoane a crescut considerabil de la începutul anului, în baza prevederilor noului Cod fiscal, astfel că „prevederea privind impozitarea persoanelor care desfăşoară profesii liberale în clădiri nerezidenţiale sau mixte la nivelul impozitului datorat de persoanele fizice pentru clădirile rezidenţiale este menită să evite împovărarea excesivă a acestor contribuabili, să evite renunţarea la practicarea profesiei şi, eventual, derularea ei în zona neagră a economiei”, este precizat în expunerea de motive anexată proiectului.

Notă: Vă reamintim că, de la 1 ianuarie, impozitarea locuinţelor nu se mai calculează în funcţie de calitatea persoanei care deţine imobilul (persoană fizică ori juridică), ci în funcţie de destinaţia clădirii, respectiv rezidenţială (scop de locuinţă), nerezidenţială (folosită în scop economic: sedii de firme sau persoane fizice autorizate, spaţii comerciale, cabinete etc.) sau mixtă (locuinţă + sediu social).

Revenind la profesiile liberale, în această categorie intră, potrivit normelor în vigoare, medicii, avocaţii, notarii publici, executorii judecătoreşti, experţii tehnici şi contabili, contabilii autorizaţi, auditorii financiari, consultanţii fiscali, arhitecţii, traducătorii, sportivii şi alte profesii reglementate de legi speciale care îndeplinesc cel puţin patru dintre următoarele şapte criterii:

*persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;

*persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;

*riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;

*activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;

*activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;

*persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;

*persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii. (avocatnet.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA