AcasăActualitatePoliticEXPULZAȚI-L CĂ-I MIȘEL - Csibi Barna batjocoreşte, din nou, simbolurile României rupând...

EXPULZAȚI-L CĂ-I MIȘEL – Csibi Barna batjocoreşte, din nou, simbolurile României rupând tricolorul

DISTRIBUIȚI

După ce a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu, extremistul maghiar Csibi Barna a făcut un nou gest umilitor la adresa României. Aflat în oraşul Nyiregyhaza din Ungaria, Csibi Barna a luat tricolorul României, l-a rupt în bucăţi, apoi l-a aruncat pe jos.
Acum, românii din diaspora îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să-l pedepsească pe extremist, având în vedere că a batjococorit simbolurile româneşti.

Redăm conţinutul scrisorii:
„Ultima provocare a cetăţeanului Csibi Barna la adresa însemnelor naţionale şi a Tricolorului reprezintă o imensă provocare şi sfidare faţă de poporul român şi România. Într-o postare video, spre deliciul radicalilor şi extremiştilor maghiari, Csibi Barna batjocoreşte din nou Tricolorul, pe care l-a rupt în bucăţi în public, în timp ce purta un tricou care arată cum un secui îl bate pe un român. Csibi Barna nu se află la primul antecedent de acest fel. Extremistul s-a făcut remarcat prin susţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc şi printr-o postare video pe internet în care spânzura o păpuşă care îl reprezenta pe Avram Iancu.
Ultima ispravă anti-românească şi împotriva însemnelor naţionale a lui Cibi Barna nu trebuie să rămână nepedepsită de lege, pentru că se creează un precedent periculos care va îndemna la încălcarea tuturor simbolurilor naţionale de acum încolo de către radicalii unguri. De aceea, vă solicităm, stimate domnule preşedinte, să cereţi imediat organelor abilitate aplicarea legii în cazul cetăţeanului Csibi Barna. Acesta a încălcat flagrant Constituţia României şi prevederile Legii nr. 74/1994, Art. 20: „Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora.”
În aces sens, vă solicităm să dispuneţi demersurile legale pentru sancţionarea exemplară a lui Csibi Barna prin amendarea şi condamnarea la închisoare a acestuia conform legii româneşti. De asemenea, vă sugerăm să dispuneţi declararea lui Csibi Barna ca persona non-grata în România şi retragerea cetăţeniei române, pentru că acest individ care calcă şi rupe la propriu simbolurile naţionale nu merită să o deţină şi să se bucure de protecţia şi beneficiile acesteia. Numeroşi basarabeni şi-ar dori cetăţenia română şi nu o obţin, în schimb Cibi Barna o batjocoreşte cu premeditare”, se arată în scrisoarea unui român, Ionică Armancă, redactor-şef la „Jurnalul Românesc” din Viena.

Reacția lui Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, condamnă gestul lui Csibi Barna, care, în urmă cu două zile, în Ungaria, a rupt în bucăţi tricolorul românesc, liderul UDMR afirmând că demersul acestuia „alimentează tensiuni şi conflicte”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Este condamnabil. Orice simbol – indiferent că este vorba despre drapelul României, despre drapelul Ungariei sau orice alt drapel – dacă este distrus, dacă este batjocorit, este în domeniul penibilului şi este de condamnat. Indiferent cine face, unde face şi cu ce scop face. Fiindcă alimentează şi exacerbarea simbolurilor, tensiuni şi conflicte între popoare, între naţiuni, între grupuri etnice”, a spus Kelemen Hunor, răspunzând uneia dintre întrebările jurnaliştilor aflaţi în tabăra „Tineretul şi Uniunea Europeană” din staţiunea Izvoru Mureşului.
Liderul UDMR a adăugat că aceasta este părerea sa pe care a exprimat-o de mai multe ori, indiferent dacă este vorba despre Csibi Barna, dacă este vorba despre România sau despre un alt stat.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA