AcasăActualitateSocialEXPOZITIE ITINERANTA - ”Metrologie și Agricultură” in incinta Muzeului de Mineralogie...

EXPOZITIE ITINERANTA – ”Metrologie și Agricultură” in incinta Muzeului de Mineralogie Baia Mare

DISTRIBUIȚI

La Muzeul de Mineralogie Baia Mare, de pe Bulevardul Traian, nr.8, va fi vernisată mâine, 29 mai 2012, la orele 12.00 expoziția itinerantă ”Metrologie și Agricultură”, oferită de Muzeul National al Agriculturii din Slobozia

Metodele și instrumentele de măsurare a limitelor par să fie atribute ale civilizației, când organizarea comunităților devine destul de complexă încât să alimenteze schimbul complex în natură și monedă, însă în societățile tradiționale totul este măsurat și măsurabil, pentru a putea  fi cuantificat. Definirea cantităților, a granițelor și inventarea unor instrumente de măsurat, alături de alfabet și inventarea unor simboluri care să definească limitele, sunt componente ale inscrierii civilizațiilor într-un curs evolutiv al istoriei.

Așa încât, ”De la primele semne ale civilizației, până în zilele noastre sau de la primele dovezi consemnate prin scrieri, până la zborurile cosmice, toate au fost dependente de metrologie, de sisteme numerice de măsură” (prof. Dr. Gheorghe Petre, manager al Muzeului – în catalogul expoziției).

Metrologia este o știință auxiliară a istoriei, având ca obiect studiul măsurilor fixe sau variabile.

Muzeul Agriculturii din Slobozia propune, prin expoziția ”Metrologie și Agricultură” o valorificare inedită a măsurilor, instrumentelor și dispozitivelor cu care străbunii noștri și-au măsurat, de-a lungul timpului produsele, terenurile, munca …

Balanța bunicii, compasul de teren, țapul carciumarului și dubla precupetului sunt doar câteva dintre instrumentele de măsurare cunoscute de Dumneavoastră, pe care însă e posibil să nu le fi văzut niciodată de aproape.

Tematica expoziției , excelent argumentată prin piesele de colecție prezentate, este concepută într-un compendiu ce vizează istoria măsurătorilor (unități de măsură din cele mai vechi timpuri și până în prezent), o trecere în revistă a sistemului internațional de unități, istoria unităților de măsură (greutăți și lungimi) precum și etalarea unora dintre cele mai importante unități de măsură românești vechi.

Expoziția poate fi vizionată, la sediul Muzeului de Mineralogie Baia Mare în perioada 29 mai – 15 octombrie 2012.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA