Acasăoameni noiEXPORT DE ARMAMENT – România căștigă 81 de milioane de euro din...

EXPORT DE ARMAMENT – România căștigă 81 de milioane de euro din vânzarea de armament în Siria

DISTRIBUIȚI

Arme de asalt AK-47, mitraliere, explozibili, mortiere, lansatoare de rachete şi arme anti-tanc sunt transportate din ţările balcanice spre Orientul Mijlociu, de unde, apoi sunt livrate în Siria, relevă o amplă anchetă realizată de o echipă de jurnaliști de investigații, potrivit publicaţiei The Guardian, citată de Agerpres.

State est-europene, inclusiv România au aprobat vânzarea discretă a unor arme în valoare de peste un miliard de euro în ultimii patru ani către state din Orientul Mijlociu, iar de aici au ajuns, mai departe, în Siria, alimentând războiul civil, care a izbucnit în urmă cu cinci ani.

În urma anchetei jurnalistice realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) s-au publicat rapoartele ONU, privind exporturile de arme, traseele avioanele și contractele privind armele examinate în cadrul acestei investigații care a durat un an. Ţările care au alimentat conflictul sunt: Bosnia, Bulgaria, Croația, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia și România.

Aceste arme sunt folosite de unitățile Armatei Siriene Libere, sprijinite de Occident, însă, o bună parte dintre ele ajung şi în posesia facţiunilor islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nosra (ramura Al-Qaida din Siria) sau Statul Islamic sau ajung pe mâinile grupărilor militare care luptă pentru președintele sirian Bashar Al-Assad ori la forțele sunnite din Yemen.

“Dovezile indică faptul că astfel de arme ajung în mod sistematic la grupări armate acuzate de grave încălcări ale drepturilor omului. Dacă se va dovedi că este așa, transferurile sunt ilegale conform legislației internaționale și ar trebui oprite imediat”, a declarat Patrick Wilcken, cercetător privind controlul armelor în cadrul organizației Amnesty International, și Bodil Valero, raportor al Parlamentului European pe problema armelor, citat de Agerpres.

 

Sursă info.

Sursă foto.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA