spot_img
Acasăsinucidere maramuresEXPLOZIV - Orașe vizate de SUA în caz de război nuclear

EXPLOZIV – Orașe vizate de SUA în caz de război nuclear

DISTRIBUIȚI

Arhiva Naţională de Securitate din SUA a publicat în premieră, în ajun de Crăciun, un document terifiant: lista ţintelor armatei americane în caz de război nuclear.

Lista a fost realizată în 1956 şi inclusă într-un document destinat comandanţilor aviaţiei americane, datând din 1959, în plin Război Rece cu URSS. Documentul cuprinde în jur de 1100 de baze aeriene din blocul sovietic, prioritare fiind două aerodromuri din Belarus, unde se aflau în acea perioada bombardierele cu rază medie de acţiune, principala ameninţare la adresa statelor din Europa de Vest.

Pe lista apar însă şi peste 1.200 de localităţi şi puncte strategice din ţările comuniste, în primul rând Moscova şi Leningrad, dar şi din alte ţări comuniste, din Germania de Est până în China. Din ţară noastră apare Alba Iulia, Moineşti, Paşcani, Sfântul Gheorghe, Ciceu şi Vulcan – dar trebuie precizat că lista nu este prezentată complet, ci doar fragmentar, ceea ce înseamnă că probabil în formă să integrală cuprindea toate oraşele importante din România.

În document se precizează şi că ţintele din Estul Europei ar trebui atacate cu bombe de putere mai mică, pentru a face o diferenţiere clară faţă de URSS. Toate aceste ţinte ar fi urmat să fie atacate atât cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cât şi cu rachete balistice intercontinentale în cazul unui război nuclear. Este prima dată când un document de acest tip este desecretizat.

stiripesurse.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA