Politicienii locului au fost luați prin surprindere de mișcarea făcută de primarul Cătălin Cherecheș. Uluiala a fost atât de mare, încât nici acum nu dau semne că și-au revenit ca să se poată ocupa de problemele care-i frământă.
Au crezut că astrele le sunt favorabile atunci când generalul Oprea a început să aibă de-a face cu justiția, astfel că deja se și gândeau cum o să-l atace pe primar, că doar e vicepreședinte la nivel național în partidul condus de un președinte acuzat că a contribuit la moartea unui polițist. N-a fost să fie. Cherecheș a discutat cu Oprea, iar acesta a înțeles că intenția de a candida susținut de o coaliție formată pe plan local, constituie cea mai bună variantă. S-au despărțit amiabil, fiecare a lăsat loc de bună ziua, cum se spune, că niciodată nu se știe când li se pot intersecta drumurile.
Zilele trecute, primarul a creionat chipul și intențiile Coaliției pentru Baia Mare, urmând ca în curând să se facă și lansarea ei în circuitul public. Coaliția va aduna în rândurile ei pe toți cei care vor să facă lucruri bune pentru Baia Mare. Oameni care însemnă ceva pentru comunitate, care conduc instituții, creează valori materiale și spirituale, și-au câștigat respectul și admirația concitadinilor, fiind dispuși să-și aducă aportul la reconstrucția străvechii așezări. Oamenii aceștia pot fi văzuți prin spitale, școli, fabrici, bănci, ateliere de creație, cabinete, terenuri de sport, peste tot unde se muncește cinstit pentru o bucată de pâine.
Din rândurile acestora vor fi desemnați candidații la alegerile locale, de către cei care vor trebui să-i și voteze. E o premieră în domeniu. Băimărenii vor avea ocazia să-și aleagă candidații pe care ei i-au pus pe listă, nu au ajuns acolo pentru că au cotizat la Dolha, Zetea, Man, Negruț sau Todoran. Și dacă vor fi aleși, îi vor reprezenta în Consiliul Municipal sau Județean pe cetățenii care le-au acordat încredere. În fața lor vor trebui să dea socoteală, ei vor decide dacă trebuie înlocuiți, vor hotărî împreună ce proiecte trebuie promovate, își vor asuma responsabilitățile.
Sună prea frumos? Sunt convins că în realitate va fi deosebit de frumos. O să ne convingem împreună, pe măsură ce lucrurile vor intra pe făgașul normal.
În fața acestui proiect de anvergură, liderii politici au rămas complet descoperiți, practic nu știu cum ar fi mai bine să reacționeze, nu au variante de a contracara inițiativa. Deocamdată s-au mulțumit să-și desemneze candidații la primărie, urmând să întocmească și listele de consilieri. Nu vor fi nici aici surprize pentru că aria de selecție e atât de redusă, încât cu greu se pot găsi câteva persoane mai răsărite cu care să nu se facă de rușine. Așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, doi-trei lideri vor desemna candidații în funcție de puterea financiară, gradul de slugărnicie, elasticitatea coloanei vertebrale și disponibilitatea de-a executa fără crâcnire dispozițiile primite.
S-a spus prin urbe că principalele partide nu au desemnat persoanele cele mai bune pentru postura de candidați la funcția de primar. Nu-i adevărat, astea sunt doar răutăți promovate de cei care au pierdut trenul nominalizării. În realitate, Tătaru, Țâgârlaș sau Talpoș sunt la fel de buni, de cinstiți, de curați și de competenți ca și Zetea, Man, Dolha, Hoban, Negruț, Cozoplean, Pașca, Șimon sau Pop. Este o uniformizare înspăimântătoare printre politicienii locului. Se pare că în procesul de creație, Dumnezeu n-a zăbovit prea mult asupra lor, i-a dotat cu trup și membre, după care le-a pus pe ursitoare să promită că se vor face politicieni, și gata, le-a dat drumul în lume.
Așa s-au și petrecut lucrurile, dovadă că ieri, astăzi sau mâine, aceleași mutre purtând aceleași nume, se regăsesc printre aspiranții la demnitățile conferite prin alegeri. Cei care vor să retrăiască perioadele de neîmpliniri de sub conducerea lor, n-au decât să-i voteze. Cei care vor să construiască prezentul pentru ei și viitorul pentru copiii lor, trebuie să nu-i bage în seamă și să-și aleagă oamenii care acționează și gândesc ca și ei. Ce a fost am văzut, ce va fi se va construi împreună și sigur nu se poate greși.
Așadar, Coaliția pentru Baia Mare pornește la drum. Așa cum se așteptau cei care au inițiat acest proiect, răspunsul băimărenilor a fost prompt. Sutele de cetățeni care vin zilnic la sediul coaliției ca să se înscrie, e cea mai bună dovadă a faptului că oamenii vor, pentru prima dată, să meargă înainte pe picioarele lor, să hotărască ei ce e bine sau rău pentru Baia Mare.
Din această perspectivă, partidele politice au suficiente motive să fie bântuite de neliniști accentuate și insomnii îndelungate. În Baia Mare viitorul nu sună prea bine pentru ele, dar vina le aparține în totalitate. De un sfert de secol, mulți oameni de treabă, corecți, cinstiți și virtuoși au avut de suferit din vina politicienilor care au condus orașul.
De regulă, vina este urmată de pedeapsă. Băimărenii îi pot pedepsi cum se cuvine pe vinovați doar în ziua alegerilor, în cabinele de vot.
Grigore Ciascai