AcasăEvenimentEXCLUSIV – Uniforme obligatorii și bani pentru fondul școlii. Directorul unui colegiu...

EXCLUSIV – Uniforme obligatorii și bani pentru fondul școlii. Directorul unui colegiu băimărean, acuzat de “comportament comunist”

DISTRIBUIȚI

Tensiuni între elevi și conducere la un colegiu de prestigiu din Baia Mare. Elevii Colegiului Național „Gheorghe Șincai” acuză comportamentul și “atitudinea comunistă” a conducerii unității de învățământ. Mai exact, tinerii, sub protecția anonimatului, se plâng de faptul că nu sunt lăsați să intre în secretariat sau să își depună dosarul pentru bursă dacă nu poartă uniformă. Obligativitatea uniformei nu este însă singura neregulă semnalată de către elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. Nemulțumiți că nu li se cere părerea în deciziile care îi privesc și pe ei, liceenii s-au decis să vorbească.
„Accesul la învățământ ne este condiționat de purtarea uniformei. Personal nu am nimic cu purtarea uniformei, dar mulți elevi nu știu cum să o poarte. În momentul de față, uniforma este privită ca și o cârpă pe care o iau pe mine când vine bau-bau. Nu o mai poartă niciun elev cu mândrie deoarece sunt obligați”, a declarat unul dintre elevii Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, a fost părerea unui şincaist.

„Obligativitatea uniformei a fost decisă la propunerea directorului în cadrul regulamentului intern al colegiului. Nu au fost consultați decât părinții. Decizia s-a luat în această vară și nu am fost și noi întrebați dacă dorim”, a mai spus un alt elev.

Purtarea uniformei nu a fost singurul aspect care a fost semnalat de elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. Sunt elevi cărora nu li se motivează absențele chiar dacă aceștia aduc dovadă medicală pentru a explica lipsa lor de la cursuri.

„Ne-au pus să semnăm câteva contracte educaționale abuzive. În acestea sunt stipulate faptul că în interiorul, dar și exteriorul școlii trebuie să prezentăm o ținută decentă. Școala nu mă poate obliga cum să mă îmbrac după orele de curs. Sau ce? Ies într-un club din Baia Mare și ziua următoare sunt exmatriculat din colegiu? Problema cea mai mare este că în contractele educaționale nu sunt stipulate zonele de sancțiune, iar decizia o poate lua directorul. Să facă ce vrea el în regatul lui. Eu nu am contract de muncă cu școala să reprezint unitatea și înafara ei”, a spus unul dintre elevii Colegiului Național „Gheorghe Șincai”.

„Fondul școlii nu este legal în România, dar noi la Șincai plătim cotizație benevolă, cică, către Asociația de părinți. Clasele de a XII-a plătesc 30 de lei, iar celelalte clase 60 de lei. Am înțeles că Asociația de părinți a dat 5.000 de lei pentru organizarea balului bobocilor, dar nu trebuie să își recupereze banii așa”, a mai semnalat un elev.

Contactat de reporterii ActualMM.ro, directorul Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, Cristian Heuberger a recunoscut că uniforma este obligatorie în unitatea de învățământ pe care o conduce.

„Da! Uniforma este un aspect stipulat în regulamentul intern al colegiului nostru. Nu putem avea în fiecare an consultări cu elevii pe acest aspect. Am vorbit cu ei în urmă cu doi ani. Contractul educațional este un aspect semnalat în regulamentul dat de la nivel naţional, regulamentul de funcționare a unităților preuniversitare din România. Noi nu am adus la contractual educațional nicio completare sau ajustare. Este făcut de către juriștii ministerului”, a declarat Cristian Heuberger.

DIRECTORUL ȘI-A DAT DEMISIA. CITEȘTE AICI DETALIILE.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA