EVOLUŢIA VREMII În viitor, e posibil să nu mai vedem frunze frumos colorate în copaci în timpul toamnei. Schimbările climatice ar putea face ca unul dintre cele mai aşteptate momente ale anului să nu mai vină deloc.
EVOLUŢIA VREMII Fiecare anotimp are farmecul lui: iarna obişnuim să spunem că ninge ca-n poveşti, primăvara copacii înfloriţi ne încântă privirile, vara mergem la mare să ne bronzăm, iar toamna copacii îmbracă haine în cele mai aprinse culori.
Ei bine, situaţia s-ar putea schimba. De fapt, în unele ţări deja s-a întâmplat: iernile sunt din ce în ce mai calde şi lipsite de zăpadă, vara au loc perioade lungi de secetă, combinate cu episoade de furtuni violente, iar primăvara pare a fi mai scurtă de la un an la altul.
Ce s-ar putea întâmpla însă toamna? Unii experţi cred că în viitor, frunzele copacilor se vor colora fie mult mai devreme, fie mult mai târziu, fie deloc, devenind direct maro şi căzând repede din arbori.
De vină ar fi chiar evoluţiile vremii în timpul verilor, potrivit site-ului Scientific American, care citează un expert de la Universitatea Connecticut, John Silander.
An de an, pe măsură ce toamna îşi intră în drepturi, ziua se micşorează, temperaturile scad, iar copacii „ştiu” că e timpul să tragă obloanele pentru sezonul rece, conservându-şi astfel nutrienţii pentru anotimpul primăverii.
Arborii încetează să mai producă de exemplu clorofila care dă culoarea verde a frunzelor, în acestea rămânând doar carotenoidele, care colorează frunzele în galben sau portocaliu aprins.
Culoarea roşie în schimb e dată de un alt pigment, antocianul, produs numai toamna, care acţionează ca un fel de parasolar, dar care şi protejează frunza de îngheţ.
continuarea AICI