Acasă Actualitate LOC DE ÎNCHINARE - Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia...

LOC DE ÎNCHINARE – Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia a sosit la Catedrala Episcopală din Baia Mare

DISTRIBUIȚI

LOC DE ÎNCHINARE Vineri, 3 martie 2017, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a întâmpinat, în faţa Catedralei Episcopale din Baia Mare, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia.

După închinare, toţi cei prezenţi, în dangătul clopotelor, au pornit în procesiune cu Icoana în jurul Catedralei, unde a fost pusă spre închinare pentru miile de credincioşi băimăreni şi din împrejurimi.

În Duminica Ortodoxiei Icoana Maicii Domnului va fi scoasă din nou în procesiune în jurul Catedralei Episcopale, împreună cu alte zeci de icoane din zestrea Catedralei. Icoana va rămâne în Catedrala Episcopală până luni la amiază, după care se va întoarce la locul ei de la Mănăstirea Rohia.

5be1f0ffe3524a7a9d1f47c4da19b76d

Icoana a mai fost adusă la Catedrala Episcopală în anul 2003, la târnosirea, care a fost oficiată de patriarhii vrednici de pomenire Teoctist şi Petros VII. Acum este pentru a doua oară când această icoană părăseşte Rohia pentru câteva zile şi este adusă din nou în acelaşi loc.

„Această icoană a Maicii Domnului, care a ajuns la Rohia venind din Sfântul Munte Athos, pictată fiind pentru evenimentul sfinţirii bisericii Mănăstirii Rohia, care a avut loc în 15 august 1926, a fost gândită ca Maica Domnului îndurerată, sau Maica Domnului de la Cruce, îmbrăcată în veşmânt negru, a spus credincioşilor Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. De ce? Pentru că Maica Domnului a fost profund îndurerată în Ardeal, iar icoana de la Mănăstirea Nicula a plâns la 1700, când s-a rupt trupul Bisericii din Ardeal prin trecerea, în mod abuziv şi forţat, a unei părţi dintre români la altă credinţă.”

68c65ff7dada439e84d417f4d2227a57

Icoana Maicii Domnului de la Rohia a fost pictată de către monahul Nicanor din Sfântul Munte Athos şi dăruită preotului ctitor Nicolae Gherman. Maica Domnului este în veşmânt negru, dar cu faţa luminată.

„Maica Domnului este îndoliată, pentru că sunt rupţi în două fiii aceluiaşi neam, care au fost trecuţi la altă credinţă, dar faţa Ei este luminată pentru că s-a născut prima mănăstire ortodoxă în Ardeal, a completat Preasfinţitul Părinte.”

De-a lungul timpului, Icoana Maicii Domnului de la Rohia a ocrotit mănăstirea, pe vieţuitorii ei şi ţinutul, a făcut şi face minuni, prima mare minune fiind făcută cu ea însăşi:

„Această icoană, care are 90 de ani, a fost cea care a ocrotit vieţuitorii Mănăstirii Rohia. Este făcătoare de minuni şi mult iubită de călugări şi de poporul lui Dumnezeu, pentru că s-au minunat toţi, şi călugării, şi autorităţile timpului, cum a reuşit Maica Domnului să se salveze în chip minunat în urma unui incendiu care a cuprins tronul pe care a fost aşezată. De atunci credincioşii au socotit-o făcătoare de minuni şi multe minuni s-au întâmplat în chip minunat în faţa Icoanei Maicii Domnului.”

480809304bdb43629ab56042df89e826

Cea mai cunoscută minune este cea făcută cu stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Serafim Man, care, bolnav fiind de cancer, a fost trimis acasă de medici, care ziceau că mai are de trăit nu zile, ci ceasuri. Rugându-se Maicii Domnului să-l mai lase să trăiască dacă mai are nevoie de el, părintele Serafim a mai trăit încă 30 de ani şi nu a murit de cancer, cu metastaze, cum avea în spital, ci de moarte naturală, în vârstă de 75 de ani, fără nici o metastază în corp.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA