AcasăNews AlertEVENIMENT – Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită și în Baia Mare (GALERIE...

EVENIMENT – Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită și în Baia Mare (GALERIE FOTO)

DISTRIBUIȚI

Ziua Internațională a Romilor a fost astăzi sărbătorită în municipiul Baia Mare printr-o manifestare cultural-artistică. Evenimentul a avut loc în holul Prefecturii Maramureș și la aceasta au participat atât persoane de etnie romă cât și reprezentanți ai autorității locale și județene.

În cadrul evenimentului, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost premiat pentru modul în care a promovat și implementat proiecte și demersuri instituționale, prin care a urmărit să soluționeze problemele cu care se confruntă comunitatea romă. Alături de acesta au mai fost premiați și Cendes Lajos, primarul localității Coltău, precum și Gavril Ropan, primarul localității Coroieni.

În cadrul evenimentului, copiii dar și liceenii de etnie romă care au obținut rezultate deosebite atât la învățătură cât și la diferite ramuri sportive au fost premiați cu sume de bani și diplome. De la eveniment a lipsit prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, iar mesajul acestuia a fost transmis de către subprefectul Alexandru Bondrea.

„Vreau să felicit comunitatea romă atât pentru faptul că au reușit de-a lungul timpului să își păstreze obiceiurile și tradițiile nealterate, dar și pentru ambiția și dorința de a-și depăși condiția și de a deveni voci impunătoare atât la nivel județean, cât și național și internațional. Nu de puține ori, romii au fost cei care ne-au dat o lecție de viață și umanitate. De aceea, consider și cred cu tărie că datoria noastră față de ei este să îi sprijinim, încurajăm și să luptăm alături de ei pentru drepturi egale și pentru o educație de calitate”, a spus subprefectul județului Maramureș, Alexandru Bondrea.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a arătat că educația este singura rezolvare a problemelor cu care se confruntă comunitatea romă.

„Nu suntem deloc într-o situație fericită nici în Baia Mare, nici în România cu privire la comunitatea romă. Nu suntem într-o situație fericită nu din cauza condițiilor, nu din cauza unor chestiuni care țin de nivelul financiar sau de nivelul de viață. Suntem într-o situație nefericită pentru că românii pe deoparte privesc comunitatea romă într-un anumit fel și au anumite preconcepții iar romii îi văd pe români un alt fel și au alte preconcepții. Cred că de aici trebuie să pornim, de la modul în care ne acceptăm și privim spre viitor și nu spre trecut. Viitorul sună în felul următor și chiar prezentul sună în felul următor. Astăzi aproximativ 35 de copii din 100 de copii care se nasc în România sunt de etnie romă. Mâine, poimâine, peste un an sau peste cinci ani poate lucrurile o să se echilibreze. Dacă noi, românii, ignorăm aceste lucruri o să fim pe deoparte nefericiți că suntem nedezvoltați și pe de altă parte vom fi într-un mereu conflict cu comunitatea romă”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Internaționale a Romilor au fost încheiate cu dansuri tradiționale puse în scenă de membrii Ansamblului “Jocuri și tradiții țigănești”.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA