AcasăEvenimentEVENIMENT – Monedele de argint romane descoperite la Oarța de Sus, expuse...

EVENIMENT – Monedele de argint romane descoperite la Oarța de Sus, expuse la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI

EVENIMENT  Monedele de argint romane descoperite pe parcursul anilor la Oarţa de Sus vor fi preentate publiclului într-o expoziţie ce va fi deschisă la Mzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. Exponatele fac parte din cele mai importate descoperiri din zona de nord-vest.

Cercetările arheologice de la Oarţa de Sus au început în anul 1985, în urma descoperirii de către o localnică a trei monede de argint pe locul numit Ogrăzi. Cercetările au fost conduse de Georgeta Maria Iuga, muzeograf la Muzeul Judeţean Maramureş la acea vreme, care a fost ajutată de copii cu vârste între 10 şi 15 ani, membri ai Cercului de Istorie al şcolii din sat, coordonat de regretatul profesor Traian Rus. În prima campanie de cercetări arheologice de la Ogrăzi au fost descoperite un număr de 191 de monede.

Potrivit Adevărul, A doua campanie s-a desfăşurat în anul 1986 şi a avut ca rezultat identificarea a încă 113 monede, pentru ca, în anii următori, după încheierea cercetărilor arheologice, să mai fie descoperite trei monede. Astfel, în localitatea Oarţa de Sus. Ogrăzi au fost descoperite un număr de 307 monede romane de argint, dar se pare că cercetarea acestui loc nu este încă epuizată, existând opinii că monedele identificate reprezintă aproximativ 70-80% din tezaur.

Expoziţia îşi propune să prezinte publicului larg tezaurul de denari romani de argint descoperit la Oarţa de Sus, acesta având o deosebită valoare istorică pentru zona de nord-vest a României, în special pentru zona din imediata vecinătate a limesului roman,  fiind unic din perspectiva descoperiririlor similare de pe teritoriul administrativ al actualului judeţ Maramureş. Alături de tezaurele de la Ghirişa I, Ghirişa II şi Teceu, cel de la Oarţa de Sus se numără printre cele mai importante tezaure descoperite în afara graniţelor nordice şi nord-vestice ale provinciei romane Dacia.

Expoziţia, al cărei curator este muzeograful Raul Cardoş, va putea să fie vizitată la sediul muzeului, de marţi până duminică, între orele 10.00 – 16.30. Vernisajul expoziţiei va avea loc mari, 30 ianuarie, de la ora 13.00, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, la sediul muzeului din Baia Mare, str. Monetăriei nr. 1-3.

Sursă info.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA