spot_img
AcasăEvenimentEVENIMENT LA BAIA MARE – Academicianul Nicolae Alexandru Breban va primi titlul...

EVENIMENT LA BAIA MARE – Academicianul Nicolae Alexandru Breban va primi titlul de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș

DISTRIBUIȚI

EVENIMENT LA BAIA MARE  Joi, 7 decembrie 2017, la ora 10.30, în cadrul Zilelor revistei Nord Literar, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea va acorda titlul de Cetățean de Onoare al Județului, academicianului Nicolae Alexandru Breban, o personalitate marcantă a Maramureșului.

În laudațio citit de șeful administrației județene în plenul ședinței extraordinare de Consiliu Județean de miercuri, 6 decembrie, s-a arătat că Nicolae Alexandru Breban s-a născut la Baia Mare, la data de 1 februarie 1934, fiind scriitor, romancier, eseist, dramaturg și om de cultură român contemporan, iar din 14 ianuarie 2009 a devenit membru titular al Academiei Române. ”Este fiul lui Vasile Breban, preot român unit (greco-catolic) în comuna Recea, Maramureș și a Olgăi Constanța Esthera Breban, născută Böhmler, care provenea dintr-o familie de comercianți germani. Bunicul său, Nicolae Breban, a fost protopop unit în comuna Cicârlău, unde a zidit o impozantă biserică și a fondat școala confesională română unită”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș.

Nicolae Breban a deținut și funcția de membru supleant al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, iar debutul literar l-a avut în revista ”Viața studențească” (nr. 5, din mai 1957), cu schița ”Doamna din vis. Decisivă pentru formarea sa intelectuală va fi însă prietenia care îl va lega de Nichita StănescuCezar BaltagGrigore Hagiu și Matei Călinescu, un adevărat nucleu al generației 60. În 1968, decretat de critică „an al romanului”, publică volumul ”Animale bolnave”, despre care s-a scris foarte mult încă din primele săptămâni după apariție și i se decernează Premiul Uniunii Scriitorilor din România.
Este numit redactor-șef adjunct al României literare, în 7 noiembrie, iar la Adunarea Generală din 14-16 noiembrie 1968 este ales în Biroul Uniunii Scriitorilor. Încercările sale de a organiza, împreună cu Dumitru Țepeneag, formarea unei Uniuni a Scriitorilor Români din exil eșuează, fiind privite cu suspiciune. În 15 martie 1990 revine în țară, de la Paris și inaugurează, începând cu data de 20 aprilie, în calitate de director, noua serie a revistei ”Contemporanul”. Momentul de vârf îl constituie însă apariția, tot la Editura Du Style, a unei trilogii romanești: ”Amfitrion” (vol. I, Demonii mărunți; vol. II, Procuratorii; vol. III, Alberta). Pentru noul său roman, scriitorul este distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România și Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. În 24 octombrie 1997, Nicolae Breban este ales membru corespondent al Academiei Române.

Despre personalitatea și opera lui Nicolae Breban s-au scris multe cărți și s-au pronunțat o serie personalități, dintre  care amintim:  Marian Victor Buciu – ”Breban. Eseu despre stratagemele supraviețuirii narative”; Laura Pavel – ”Antimemoriile lui Grobei. Eseu monografic despre opera lui Nicolae Breban”; Liviu Malița – ”Nicolae Breban, micromonografie”; Geo Vasile – ”Proza românească între milenii. Dicționar de autori” dar și mulți alții care au creionat, prin penelul lor, meritele marelui academician.

Pentru acestea și pentru multe altele care nu au fost menționate, Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean a propus acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Județului Maramureș” academicianului Nicolae Alexandru Breban.

Este o personalitate a județului cu care ne mândrim și pe care suntem onorați să o recompensăm cu unul dintre cele mai importante distincții ale Maramureșului, mulțumindu-i, de asemenea, pentru tot ce a făcut pentru promovarea județului”, a declarat șeful administrației județene.

Propunerea ca titlul de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș să fie acordat academicianului Nicolae Breban a fost făcută într-o ședință anterioară, de către consilierul județean Anton Rohian. ”Citindu-i cărțile și admirând personalitatea celui care este Nicolae Breban, am constatat că avem între noi un contemporan care trebuie recompensat pentru tot ceea ce a făcut și pentru tot ceea ce înseamnă el pentru Maramureș. În urma discuțiilor pe care le-am avut și cu alți colegi consilieri, am propus executivului, în plenul Consiliului Județean, să ne arătăm aprecierea pentru ceea ce este și ce reprezintă academicianul Nicolae Breban și familia sa pentru Baia Mare și pentru județul nostru. Mă bucur că acest lucru se va întâmpla joi, în cadru festiv și că în mijlocul nostru va fi și noul cetățean de onoare al județului, Nicolae Breban”, a declarat Anton Rohian.

Și Teodor Ardelean, în mesajul transmis în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Județean, înainte ca proiectul să intre la vot, a subliniat faptul că ”ocazia de a-l unge pe academicianul Nicolae Breban cu acest titlu constituie, întâi de toate, o onoare pentru noi. Un om cu un destin mereu în bătaia vânturilor istoriei și care a rămas permanent vertical necesită nu doar să îi apreciem opera, ci și să îl răsplătim public cu recunoștință pe măsură”.

Și consilierul județean Gheorghe Mihai Bârlea a arătat că ”Nicolae Breban este un mare scriitor român, o personalitate exponențială a culturii române, legat prin originile sale de Maramureș, leagănul copilăriei sale. Titlul de Cetățean de Onoare al Maramureșului îl merită datorită anvergurii și operei sale, dar și faptului că rămâne profund legat de viața spirituală și de identitatea culturală a județului nostru”.

 

Comunicat de presă al Consiliului Județean Maramureș

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA