spot_img
AcasăActualitateSocialEVENIMENT - Întâlnire a IMM-urilor inovative şi a inventatorilor la Palatul Administrativ

EVENIMENT – Întâlnire a IMM-urilor inovative şi a inventatorilor la Palatul Administrativ

DISTRIBUIȚI

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, a participat azi, 11 noiembrie, la o întâlnire organizată sub egida Enterprise Europe Network, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş. Invitaţi au fost reprezentanţii IMM-urilor cu caracter inovativ şi inventatori din judeţ, interesaţi să îşi finanţeze ideea de inovare, de la faza de idee până la cea de produs, prin schema de finanţare SME Instrument din cadrul programului Orizont 2020. Evenimentul, desfăşurat în Palatul Administrativ, a purtat titlul “SME Instrument – schemă de finanţare UE pentru IMM-urile cu potenţial inovativ. Construirea planului de afaceri pentru SME Instrument – Faza I”.

“Schema de finanţare se adresează unor idei inovative cu un caracter deosebit, având posibilitatea să finanţăm această idee până în faza de produs în cadrul finanţărilor pe faza I, care ia în considerare fezabilitatea ideii şi a conceptului, şi în faza II, în care se are în vedere proiectul de inovare propriu-zis. În judeţul Maramureş este prima oară când prezentăm această oportunitate”, a declarant dr. ing. Simona Bârsan, reprezentant al Centrului de Transfer Tehnologic CENTI Cluj-Napoca. Maramureşul este al cincilea judeţ din regiunea de Nord-Vest în care are loc un astfel de workshop de conştientizare, informare şi de stimulare a participării IMM-urilor inovative la schemă de finanţare SME Instrument.

 

Workshop-ul a fost organizat sub egida Enterprise Europe Network, o reţea de consultanţă creată de Comisia Europeană în 2008 prin intermediul uneia dintre organizaţiile sale, Centrul de Transfer Tehnologic CENTI din Cluj-Napoca. Simona Bârsan a prezentat aspectele generale legate de schemă de finanţare SMI Instrument, ce înseamnă condiţiile de finanţare, fazele sale, dar şi aspecte legate de inovare. La eveniment a participat şi un consultant de la firma Integrated Consulting Group România, economistul Alin Ivan.

 

Există destule motive ca o firmă să dorească să inoveze: creşterea cotei de piaţă, accesul la pieţe noi, îmbunătăţirea calităţii produselor. Conform ultimei clasificări din punctul de vedere al inovării, realizată în 2014, Europa se împarte în patru categorii: lideri ai inovării, adepţi ai inovării, inovatori moderaţi şi inovatori modeşti. România intră în această ultima categorie, cu excepţia zonei Bucureşti-Ilfov, mai dezvoltată economic. În ceea ce priveşte evoluţia indicelui sintetic al inovării, acesta a înregistrat vârfuri în anii 2009, 2011 şi 2013, iar în 2014 a fost de 37% din media europeană. România este singură ţară europeană care nu are niciun proiect eligibil, pe faza I sau pe faza II, până în acest moment.

 

Pe SME Instrument poate aplică atât IMM-ul singular, cât şi consorţiul de IMM-uri care au înalt potenţial inovativ, ambiţia de a se dezvoltă şi de a se internaţionaliza. Criteriile de evaluare a propunerilor sunt impactul, excelenţa, calitatea şi eficiența implementării.

 

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA