AcasăEvenimentEVENIMENT ÎN BAIA MARE - Concert de excepţie al corului „Cappella Giulia”...

EVENIMENT ÎN BAIA MARE – Concert de excepţie al corului „Cappella Giulia” din Vatican 

DISTRIBUIȚI

EVENIMENT ÎN BAIA MARE Corul Cappella Giulia din Bazilica Sfântul Petru din Vatican a fost prezent duminică, 26 martie, în Eparhia Greco-Catolică de Maramureș pentru a susține concertul pascal cu tema Polifonia Romană, piatră prețioasă a muzicii liturgice, la Satu Mare (biserica „Sfinții Arhangheli”) și respectiv Baia Mare (biserica „Sfânta Cruce”).

Au fost clipe încărcate de emoție și spiritualitate, întrucât momentul muzical a reușit într-adevăr, să „aducă un ecou al muzicii sacre ce răsună de secole în Bazilica Sfântul Petru”, așa cum a afirmat Monseniorul Tarcisio Cola, prefect al Capelei muzicale Giulia în discursul adresat publicului la sfârșitul concertului.

„În seara aceasta ne-am înălțat mintea și sufletul către Dumnezeu prin armonia cântului care vine din trăirea de-a lungul secolelor a credinței proclamată de Biserică”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău.

giulia-3

Monseniorul Tarcisio a oferit în dar Preasfințitului Vasile două volume privind istoria originii Capelei Giulia, precum și un mesaj de salut și un cadou din partea Cardinalului Angelo Comastri (Decanul Bazilici Papale Sfântul Petru): o cărămidă din seria celor care au fost folosite de Sfântul Ioan Paul al II-lea pentru a închide Poarta Sfântă la sfârșitul marelui Jubileu din anul 2000.

Papa Francisc a dispus ca aceste cărămizi să fie extrase la începutul Jubileului Milostivirii (decembrie 2015) și să fie trimise în marile catedrale ale lumii.

giulia-4

„Mulțumesc din suflet Eminenței Sale Cardinalul Angelo Comastri pentru cuvântul de salut și pentru cadoul simbolic pe care mi l-a trimis. Cărămida care vine de la Sfântul Petru, îmi spunea Monseniorul că se trimite marilor catedrale. Catedrala noastră din Baia Mare sunt sufletele dumneavoastră [a celor prezenți în biserică], pentru că cea de zid încă nu o avem.

Poate că suntem singura Eparhie din lume care nu are catedrală [catedrala „Adormirea Maicii Domnului nu a fost încă retrocedată Eparhiei greco-catolice de către Biserica Ortodoxă”].

Și de aceea, această cărămidă, în mod simbolic, ne amintește și mai mult să construim catedrala sufletului uman, catedrala credincioșilor vii, a celor care poartă memoria a ceea ce a fost și în același timp, trăiesc cu dorința de îndreptare a istoriei, de corectare a ei și de construire a păcii”, a spus Ierarhul Eparhiei de Maramureș.

A fost un moment muzical care a înălțat sufletul; pe fundalul cânturilor gregoriene pe care le auzim de obicei la celebrările din Vatican, mintea și sufletul participanților a zburat spre inima Bisericii și spre oficiile religioase pe care, în timpurile negre ale comunismului, credincioșii catolici români visau să le audă si să le vadă.

giulia-9

„În perioada regimului comunist, credincioșii catolici ascultau, pe ascuns, Radio Vatican și era un moment de comuniune cu Biserica Romei… Iar astăzi, corul Cappella Giulia cântă în biserica noastră și ne dă atâtea motive să sperăm în darurile pe care Dumnezeu dorește să ni le facă pe viitor”, a spus Preasfințitul Vasile Bizău.

Acesta a oferit, la sfârșit, Monseniorului Tarcisio o cruce și un album cu Maramureșul, pentru ca acesta „să fie prezent și la Roma”, iar membrilor corului, câte o diplomă de recunoștință pentru susținerea acestui concert pascal.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Cultură al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș – responsabil pr. dr. George Nicoară.

 

sursa INFO şi FOTO Episcopia Greco-Catolică de Maramureş  

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA