spot_img
AcasăActualitateSocialEveniment - Ateliere de lucru pentru impulsionarea absorbţiei fondurilor europene în Transilvania...

Eveniment – Ateliere de lucru pentru impulsionarea absorbţiei fondurilor europene în Transilvania de Nord

spot_img

DISTRIBUIȚI

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest a încheiat vineri, 16 decembrie, în Baia Mare, cea de-a doua serie de Conferinţe Judeţene privind „Stadiul implementării Programului Operaţional Regional în Transilvania de Nord” din acest an.Organizate sub formă de ateliere de lucru, conferinţele s-au desfăşurat în perioada 6-16 decembrie, în fiecare dintre cele şase judeţe ale regiunii Nord-Vest: Bihor (6 decembrie), Sălaj (7 decembrie), Bistriţa-Năsăud (12 decembrie), Cluj (13 decembrie), Satu Mare (14 decembrie) şi Maramureş (16 decembrie). Scopul acestor ateliere de lucru a fost în principal informarea beneficiarilor asupra stadiului implementării Programului Operaţional Regional (POR) în regiune, asupra noutăţilor legislative şi a ultimelor instrucţiuni referitoare la procedurile de achiziţii publice, prefinanţarea proiectelor, precum şi a problemelor întâmpinate în implementarea proiectelor finanţate prin POR. La workshop au participat membri ai echipelor de management ale proiectelor mai recente, demarate în perioada 2010 – 2011, beneficiari ce urmează să angajeze proceduri de achiziţii cât şi viitori beneficiari ce urmează să semneze contracte de finanţare, din fiecare judeţ.

Reprezentanţii ADR Nord-Vest au subliniat, în prima parte a întrunirii, evoluţia din ultimul an a implementării POR: 261 de contracte semnate, prin care se solicită peste 364 de milioane de euro finanţare nerambursabilă, 82 de proiecte finalizate şi plăţi de 111,11 milioane de euro din rambursări şi prefinanţări. În partea a doua a atelierului, participanţii au aflat ultimele modificări legale privitoare la implementarea proiectelor şi li s-au explicat în detaliu situaţiile ce constituie nereguli şi se sancţionează cu corecţii financiare, majoritatea din domeniul achiziţiilor: conflictul de interese, procedura accelerată, suplimentarea contractelor cu lucrări neprevăzute şi altele. Feedback-ul participanţilor a fost îmbucurător, majoritatea acestora apreciind utilitatea şi oportunitatea acestor întruniri, menite să contribuie la prevenirea neregulilor şi implicit la o mai bună absorbţie a fondurilor europene în regiunea Nord-Vest.

Grigore Ciascai

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA