EŞTI LA DIETĂ? Beneficiile nutriţionale ale pâinii sunt de netăgăduit, ea fiind un aliment bogat în vitamine (vitamina B3, B6, acid folic), antioxidanţi, calciu, magneziu, seleniu, proteine şi mai ales fibre (acestea din urmă fiind responsabile de menţinerea unui tract digestiv sănătos).
EŞTI LA DIETĂ? Datorită acestui conţinut variat se poate afirmă că prin consumul zilnic de pâine se asigura sănătatea sistemului imunitar şi a tractului digestiv.
Pâinea în dietele de slăbit
Pentru cei care vor să slăbească trebuie menţionat faptul că o felie de pâine albă are în jur de 75 de calorii, iar o felie de pâine integrală poate ajunge şi la 60 de calorii. Acestea fiind spuse, consumul unei felii de pâine la fiecare masă nu reprezintă un pericol pentru persoanele care vor să slăbească. Cel mai important este ce se mănâncă alături de pâine şi mai ales să nu se uite numărul feliilor de pâine. Cu alte cuvinte moderaţia este succesul oricărei diete fără să fie nevoie de eliminarea pâinii din alimentaţie.
De câte feluri este pâinea?
De fiecare dată când mergem la cumpărături suntem impresionaţi de oferta variată în ceea ce priveşte sortimentele de pâine, fiind astfel din ce în ce mai dificilă alegerea unuia anume. Nu alegeţi în grabă pâinea şi nu uitaţi să citiţi eticheta produsului cumpărat. Atenţie la termenul de valabilitate al pâinii! Cu cât o pâine are un termen de valabilitate mai lung, cu atât este mai clar că există în compoziţia acesteia diverse substanţe chimice menite să o ţină proaspătă şi aspectuoasă o perioada mai lungă de timp, substanţe ce nu sunt tocmai sănătoase pentru organism.
● Pâinea albă: este o pâine extrem de gustoasă datorită cojii crocante şi a miezului extrem de pufos. Are cel mai înalt conţinut caloric, fiind evitată de cele mai multe ori de către persoanele la regim. Această este făcută din făină rafinată (este folosit miezul bobului de grâu), fiind bogată în vitamine şi minerale. Conţinutul în fibre al acestui sortiment este mai mic decât în cazul pâinii integrale.
● Pâinea neagră: se obţine prin utilizarea întregului bob de grâu (coajă şi miez), putând fi adăugate şi tărâţe. De asemenea, pentru obţinerea culorii închise este posibilă utilizarea coloranţilor. Are un conţinut bogat în vitamine, minerale, proteine din soia şi fibre.
● Pâinea de secară: este un aliment cu valoare nutritională importantă deoarece secară este o sursă importantă de magneziu (compus implicat în sinteză a numeroase enzime din organism). De asemenea, pâinea de secară reprezintă o sursă importantă de fibre, având un conţinut caloric scăzut. Şi nu în ultimul rând s-a dovedit faptul că făină de secară determina o secreţie scăzută de insulină, prevenind astfel apariţia diabetului zaharat.
● Graham (pâinea integrală): este obţinută din tărâţe de grâu şi făină neagră. Prezenţa cel mai înalt conţinut în fibre şi cel mai sărac aport caloric. Aduce alimentaţiei un conţinut mult mai mare de fier faţă de pâinea albă. Este alimentul cel mai popular când vine vorba de regimuri alimentare.
Avantajele consumului de pâine
– Cel care beneficiază cel mai mult de pe urmă consumului de pâine este tubul digestiv şi în mod special intestinul gros. Datorită conţinutului înalt de fibre, pâinea reprezintă un aliment care participa în mod activ la reglarea tranzitului intestinal, la curăţarea colonului şi la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea fibrele din pâine sunt responsabile de apariţia saţietăţii precoce, lucru ce ajută la menţinerea greutăţii corporale în limite normale.
– Vitaminele, mineralele şi antioxidanţii din pâine ajută la întărirea sistemului imunitar şi astfel la protejarea organismului împotriva diverselor afecţiuni. De menţionat că există reţete actuale de pâine la care se adaugă pulbere de vitamina C.
– Consumul de pâine pe baza de cereale integrale ajută la diminuarea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a cancerului (în special cel din sfera digestivă).
– Şi nu în ultimul rând consumul de pâine integrală ajută la prevenirea obezităţii şi odată cu ea la apariţia afecţiunilor direct influenţate de această că : hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat de tip ÎI.
Pâine albă – o felie (30 g) – 75 de calorii
Pâine integrală – o felie (30 g) – 60 de calorii
Pâine de secară – o felie (40 g) – 90 de calorii
Ciabatta – o felie (90 g) – 180 de calorii
Pâine cu mălai – o felie (30 g) – 80 de calorii
Pâine prăjită – o felie medie – 100 de calorii
Lipie libaneză – (40 g) – 80 de calorii
sursa info