Acasăsinucidere maramuresEȘEC TOTAL AL AMERICANILOR – Rebelii sirieni înarmați de SUA s-au predat...

EȘEC TOTAL AL AMERICANILOR – Rebelii sirieni înarmați de SUA s-au predat filialei Al Qaida

DISTRIBUIȚI

Rebeli sirieni, antrenați și înzestrați cu armament de Statele Unite, și-au predat arsenalul și echipamentele militare Frontului Al-Nousra, filiala Al Qaida din Siria. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Americane din Orientul Mijlociu (Centcom), colonelul Patrick Ryder. Responsabili americani nu au putut preciza dacă gruparea de rebeli sirieni, susținuți de Washington a fuzionat deja cu fanaticii musulmani din ramura siriană a Al Qaida.

Agențiile internaționale de presă comentează că acest eveniment de pe frontul din Siria marchează încă o lovitură dată credibilității programelor lansate de administrația Obama la începutul acestui an în vederea eliminării organizației teroriste Statul Islamic. Planul desfășurat sub atenta supervizare a Pentagonului, dar și a CIA, constă în antrenarea și înarmarea a 5000 de sirieni anual, timp de trei ani, pentru a fi implicați în lupta la sol contra ISIS. Pentru acest program, Congresul american a deblocat suma de 500 de milioane de dolari.

Pentagonul informează că, până acum, americanii nu au reușit să recruteze decât două grupuri de voluntari: unul de 54 de combatanți, altul de 70. Primul grup de 54 de persoane a devenit operațional în luna iulie, dar numai 20 dintre ei se aflau cu adevărat pe teren pentru confruntările cu ISIS. Al doilea grup de 70 de combatanți au intrat în Siria săptămâna trecută. Inițial, Pentagonul a refuzat să confirme că o bună parte din aceste grupuri s-au predat filialei siriene a Al Qaida, cu tot cu echipamentul militar de ultimă generație oferit de americani.

Surse americane din Congres au precizat că eroarea programului de înarmare a acestor grupuri de rebeli sirieni a fost selecția foarte drastică a candidaților antrenați de SUA. Acestora li s-au impus metode de luptă tipice forțelor americane și nu au fost lăsați să ia inițiativa pe baza cunoștințelor lor de pe teren și a realităților siriene pe care rebelii le cunoșteau foarte bine. O altă eroare a fost aceea că Centcom nu le-a permis o arie de acțiune amplă în lupta contra Statului Islamic, utilizându-i doar ca o simplă anexă a strategiei americane.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA