AcasăNews AlertEl este Andreas, tânărul de 19 ani din Baia Mare care vrea...

El este Andreas, tânărul de 19 ani din Baia Mare care vrea să lupte pentru Ucraina

DISTRIBUIȚI

Andreas Pap, un tânăr luptător MMA din nordul țării, vrea să se înroleze în războiul din Ucraina. Zeci de români au transmis mesaje către Ambasada Ucrainei la București pentru a fi acceptați în legiunea internațională de luptători instituită de președintele Volodimir Zelenski, scrie Libertatea.ro

Chiar de pe 24 februarie, când a aflat că Ucraina a fost atacată de Rusia, lui Andreas i-a trecut prin minte să se înroleze. Nu putea să-și scoată din cap imaginile cu femei și copii trăgând după ei valize, trecând dezorientați granița. „Sunt o grămadă de civili care și-au părăsit țara, copii, adulți, din cauza unui război nejustificat”, spune tânărul de 19 ani, care până acum o săptămână, avea un cu totul alt plan pentru viața sa: să devină luptător profesionist.

S-au înscris 16.000 de luptători în cinci zile La trei zile după ce băimăreanul a decis să plece la război, președintele Volodimir Zelenski făcea un apel internațional pentru înrolarea voluntarilor. Instituise Legiunea străină pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei. „Nu există o contribuție mai mare pe care o puteți face în numele păcii”, a fost mesajul lui Zelenski către lume. Discursul și exemplul personal al președintelui, care le-a răspuns americanilor că are nevoie „de muniție, nu de plimbare” atunci când i-au oferit să-l evacueze, a impresionat o lume întreagă. Mai mult, i-a adus 16.000 de luptători voluntari în doar cinci zile, scrie The Washington Post.

Experții avertizează că înrolarea fără pregătire militară este însă periculoasă. Inclusiv președintele Volodimir Zelenski a specificat că își doresc persoane cu experiență.

Andreas încă speră că va fi acceptat. Pentru familia lui însă vestea a produs șoc. „Unii o iau mai în glumă, alții în serios, părinții nu sunt de acord, fiind unicul copil. Cred că niciun părinte nu ar fi de acord, dar până la urmă e alegerea copilului ce face”, spune cu determinare băimăreanul. Bunica sa era din Sighet și avea origini ucrainene, dar spune că ceva chiar mai adânc de atât l-a determinat. Nedreptatea. Pentru asta își înfrânge temerile.

Citeşte întreaga ştire: Un tânăr de 19 ani din Baia Mare vrea să lupte pentru Ucraina: „Am în minte imaginile cu mame și copii fugind. Nu-mi închipui cum ar fi să nu ai niciun ajutor

Sursă info și foto: Libertatea.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA