spot_img
AcasăActualitateSocialEFECTUL TRUMP – Cum va fi afectată România de alegerea lui Donald...

EFECTUL TRUMP – Cum va fi afectată România de alegerea lui Donald Trump

DISTRIBUIȚI

EFECTUL TRUMP  Proaspăta alegere a lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite nu e privită cu ochi buni de majoritatea oamenilor din afară granițelor Americii. Conform Hotnews, victoria republicanului ar putea avea repercursiuni importante și la adresa României.

Cu mult timp înainte, Donald Trump a atins un subiect fierbinte, reușind să țintească un reflector nemilos asupra cheltuielilor de apărare ale SUA, în apărarea altor țări și în susținerea poziției globale a SUA. “Why should we pay for other people’s defence?” (“De ce să plătească America pentru apărarea altora?”) este o întrebare care s-ar putea să ni se întoarcă în față, inclusiv în România. Am fost luați la întrebări ani de zile de NATO, în vremea când cheltuielile noastre de apărare erau în jurul a 1,3% din PIB, acum există un consens politic pentru 2% din PIB ca nivel “normal”, adică a cinsprezecea parte din buget. Nu întâmplător, simțind plăcile tectonice politice schimbate la Washington, ambasadorul american a reiterat idea chiar alaltăieri.

Acest lucru se poate traduce în viitor în reducerea amprentei pe Kogălniceanu și poate revenirea la un sistem de rotație în loc de un sistem semi-parmanent, chiar dacă baza de la Deveselu nu mai poate fi întoarsă din drum și chiar dacă NATO va prelua, într-un sistem interoperabil, utilizarea ei.

Chiar dacă este cea mai de succes alianță militară din istoria umanității, Trump a spus că este pregătit să lase pe dinafară statele care “nu plătesc pentru propria aparare”.

În condiții de război hibrid și presiune rusească continuă statele baltice, state ca România și Ungaria, chiar un stat cum e Turcia pot fie intra într-o orbită rusească care să le mențină apartenența NATO dar să facă bilateral diverse înțelegeri economice separate – în cazul Turciei poate chiar militare – cu Moscova. O administrație Trump este probabil dispusă să exercite mai puțină presiune asupra Rusiei pentru Ucraina, iar disponibilitatea de a cheltui capital de influență pentru o țară ca Moldova va scădea probabil vertiginos. România va fi granița către un spațiu estic destul de ostil – lucru care presupune militarizarea Mării Negre, deși probabil și aici disponibilitatea de prezentă directă americană ar putea scădea.

Continuarea, AICI.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA