Acasă Actualitate Social CONTROVERSE - Dai casa băncii, scapi de rate

CONTROVERSE – Dai casa băncii, scapi de rate

DISTRIBUIȚI

Legea prin care cei cu credite imobiliare pot să scape de împrumut dacă dau casa cumpărată băncii stârneşte controverse. Opoziţia bancherilor îi intrigă pe cei apăsaţi de plata ratelor, care simt abia acum că au o portiţă de ieşire. Mai ales că legi asemănătoare există şi în alte ţări.

Daniel Teodorescu plăteşte de opt ani rate pentru un credit în franci. 15 mii de franci înseamnă doar plata comisioanelor considerate abuzive, precum cel de administrare. Este mulţumit că noua lege îi ajută în sfârşit pe cei care nu mai pot duce un credit până la capăt.

În primul rând pot achiziţiona o casă mai mare, mai spaţioasă, mai frumoasă, la un preţ mai mic, evident cu o rată mai mică, în condiţiile de faţă băncile cu noua legislatie îşi respectă contractele. Ce s-a întâmplat în 2007 a fost haiducie”, spune Daniel Teodorescu, client al unei bănci.

Cei care îşi cumpără o casă au planuri pe 25 de ani, ei îşi angajează toate veniturile pe 25 de ani şi nu e posibil un asemenea poker”, spune Gheorghe Piperea, avocat.

Legea înseamnă de fapt o recunoaștere a faptului că nu doar clientul este de vină pentru că s-a supraîndatorat, ci și banca, fiindcă i-a oferit împrumutul prea uşor. Până acum, în cazul executării silite, banca tot îi lua casa celui care nu mai putea să plătească, dar îl obliga şi să achite restanţele.

Beneficiază peste 800 de mii de oameni care azi sunt în situaţia să nu-şi poată plăti situaţia la bancă, pot fi două, trei, cinci cazuri în care persoane cu Ferrari îşi depun cheile la bancă, dacă există asemenea cazuri eu nu ştiu, dar dacă există asta e problema băncilor”, spune Daniel Zamfir, iniţiatorul legii.

Legea dării în plată ar putea costa băncile 4 miliarde de lei, potrivit Băncii Naţionale a României. Înseamnă şi că avansul la creditele ipotecare noi ar putea creşte, iar cei care au apelat la această lege ar putea lua credite mult mai greu pentru că legea lasă loc de interpretări.

Te lasă să faci acest exerciţiu de dare în plata şi de cinci ori în doi ani dacă nu îţi convine ceva. Să vedem ce facem cu programul Prima Casă care e chiar garantat de stat”, spune Bogdan Preda, preşedintele Patronatelor Bancare.

Din momentul în care băncile nu mai acordă finanţare pentru că vor fi condiţii mai restrictive s-ar putea să fie o presiune pe preț, să se ducă în jos, dar ele deja au început să crească, nu cred că băncile se vor opri din acordarea de credite, din asta traiesc”, spune Bogdan Preda, preşedintele Patronatelor Bancare.

În Europa, o singură ţară aplică o astfel de lege. Condiţiile sunt însă foarte stricte: îi vizează doar pe şomeri, sau care au o singură casă în care locuiesc cu familia ori au venituri mici.

În primul rând, veniturile anuale per familie trebuie să nu depășească 22.300 de euro și în al doilea rând valoarea împrumutului luat de la bancă pentru cumpărarea unui apartament să nu depășească 250.000 de euro”, relatează Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 în Spania.

În Spania, plata ratelor către bancă este suspendată timp de doi ani. Dacă după această perioadă clientul tot nu îşi poate achita împrumutul lunar, banca poate vinde imobilul.

Şi Ungaria a încercat să găsească o soluţie pentru cei care s-au supraîndatorat. Un fond de stat cumpără locuinţa unei persoane care nu îşi mai poate achita ratele. Proprietarul poate să stea în continuare în casă dacă plăteşte chirie statului. Dacă nu poate răscumpăra imobilul în cinci ani îl pierde.

La sfârșitul anului trecut, 140.000 de persoane cu credite imobiliare au intrat în restanță de peste 90 de zile cu plata ratelor. Există un fond de stat care va cumpăra cam 20.000 de imobile problematice”, relatează Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria.

digi24.ro

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

NICI O ZI FĂRĂ ȘOFERI BĂUȚI LA VOLAN – Doi șoferi din Tăuți și Săcălășeni și-au petrecut noaptea la spital, cu polițiștii

Aseară, în jurul orei 22.30, poliţiştii Postului de Poliţie Recea au oprit pentru control un autovehicul care era condus în localitatea Săsar, pe str...

MÂNDRIE PENTRU BAIA MARE – Băimăreanca Natalia Iocsak, pe podium la Campionatul Național de Drift

E clar că anul 2020 e de uitat pentru majoritatea dintre noi. Nici Campionatul Național de drift n-a fost scutit de surprize neplăcute, etapele...

SOLIDARITATE – Maramureșul și Clujul asigură componente sanguine pentru spitalele din Bistrița

Centrele din Cluj şi Maramureş vor asigura necesarul de componente sanguine pentru unităţile sanitare de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, până la redeschiderea Centrului de...

ULTIMA ORĂ – Primarul din Sighet, internat în spital după ce s-a infectat cu Coronavirus. Primăria, ÎNCHISĂ

Informații de ultimă oră transmise de CJSU Maramureș. Primarul în funcție din Sighetu Marmației, Horia Vasile Scubli, a fost găsit pozitiv cu noul Coronavirus...

DE PE LA NOI… – Tânăr din Baia Mare, amendat de polițiști după ce a inserat logo-ul unui site de firme porno pe o...

Epoca în care oamenii erau exploatați, asupriți, în care nu își puteau exprima liber opiniile, în care privilegiile erau împărțite după diferite criterii care...