Acasă Actualitate Social CONTROVERSE - Dai casa băncii, scapi de rate

CONTROVERSE – Dai casa băncii, scapi de rate

DISTRIBUIȚI

Legea prin care cei cu credite imobiliare pot să scape de împrumut dacă dau casa cumpărată băncii stârneşte controverse. Opoziţia bancherilor îi intrigă pe cei apăsaţi de plata ratelor, care simt abia acum că au o portiţă de ieşire. Mai ales că legi asemănătoare există şi în alte ţări.

Daniel Teodorescu plăteşte de opt ani rate pentru un credit în franci. 15 mii de franci înseamnă doar plata comisioanelor considerate abuzive, precum cel de administrare. Este mulţumit că noua lege îi ajută în sfârşit pe cei care nu mai pot duce un credit până la capăt.

În primul rând pot achiziţiona o casă mai mare, mai spaţioasă, mai frumoasă, la un preţ mai mic, evident cu o rată mai mică, în condiţiile de faţă băncile cu noua legislatie îşi respectă contractele. Ce s-a întâmplat în 2007 a fost haiducie”, spune Daniel Teodorescu, client al unei bănci.

Cei care îşi cumpără o casă au planuri pe 25 de ani, ei îşi angajează toate veniturile pe 25 de ani şi nu e posibil un asemenea poker”, spune Gheorghe Piperea, avocat.

Legea înseamnă de fapt o recunoaștere a faptului că nu doar clientul este de vină pentru că s-a supraîndatorat, ci și banca, fiindcă i-a oferit împrumutul prea uşor. Până acum, în cazul executării silite, banca tot îi lua casa celui care nu mai putea să plătească, dar îl obliga şi să achite restanţele.

Beneficiază peste 800 de mii de oameni care azi sunt în situaţia să nu-şi poată plăti situaţia la bancă, pot fi două, trei, cinci cazuri în care persoane cu Ferrari îşi depun cheile la bancă, dacă există asemenea cazuri eu nu ştiu, dar dacă există asta e problema băncilor”, spune Daniel Zamfir, iniţiatorul legii.

Legea dării în plată ar putea costa băncile 4 miliarde de lei, potrivit Băncii Naţionale a României. Înseamnă şi că avansul la creditele ipotecare noi ar putea creşte, iar cei care au apelat la această lege ar putea lua credite mult mai greu pentru că legea lasă loc de interpretări.

Te lasă să faci acest exerciţiu de dare în plata şi de cinci ori în doi ani dacă nu îţi convine ceva. Să vedem ce facem cu programul Prima Casă care e chiar garantat de stat”, spune Bogdan Preda, preşedintele Patronatelor Bancare.

Din momentul în care băncile nu mai acordă finanţare pentru că vor fi condiţii mai restrictive s-ar putea să fie o presiune pe preț, să se ducă în jos, dar ele deja au început să crească, nu cred că băncile se vor opri din acordarea de credite, din asta traiesc”, spune Bogdan Preda, preşedintele Patronatelor Bancare.

În Europa, o singură ţară aplică o astfel de lege. Condiţiile sunt însă foarte stricte: îi vizează doar pe şomeri, sau care au o singură casă în care locuiesc cu familia ori au venituri mici.

În primul rând, veniturile anuale per familie trebuie să nu depășească 22.300 de euro și în al doilea rând valoarea împrumutului luat de la bancă pentru cumpărarea unui apartament să nu depășească 250.000 de euro”, relatează Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 în Spania.

În Spania, plata ratelor către bancă este suspendată timp de doi ani. Dacă după această perioadă clientul tot nu îşi poate achita împrumutul lunar, banca poate vinde imobilul.

Şi Ungaria a încercat să găsească o soluţie pentru cei care s-au supraîndatorat. Un fond de stat cumpără locuinţa unei persoane care nu îşi mai poate achita ratele. Proprietarul poate să stea în continuare în casă dacă plăteşte chirie statului. Dacă nu poate răscumpăra imobilul în cinci ani îl pierde.

La sfârșitul anului trecut, 140.000 de persoane cu credite imobiliare au intrat în restanță de peste 90 de zile cu plata ratelor. Există un fond de stat care va cumpăra cam 20.000 de imobile problematice”, relatează Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria.

digi24.ro

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

CAZ ȘOCANT ÎN MARAMUREȘ – Pădurar ATACAT cu ranga în pădure de către hoții de lemne

Un nou caz șocant a avut loc zilele trecute în Maramureș, într-o pădure de pe raza localității Repedea. Potrivit VasileDale.ro, un pădurar a fost...

SCANDAL SEXUAL MARAMUREȘ – Cristi Vasc, fost fotbalist și director sportiv la FC Baia Mare, acuzat că a trimis imagini indecente unei eleve de...

Un adevărat scandal sexual a ieșit la suprafață în Maramureș. Cristi Vasc (51 de ani), fost jucător de fotbal în Liga 1 la echipe...

CORONAVIRUS MARAMUREȘ – Număr RECORD de noi infectări și morți în ultimele 24 de ore. Încă un liceu închis în Baia Mare

Record negativ de noi infectări, dar și de persoane decedate din cauza COVD-19 în ultimele 24 de ore atât la nivel național cât și...

EVADAREA DIN BAIA MARE – Doi agenți și doi ofițeri sunt cercetați penal

În urma cu aproape o lună, doi tineri ucraineni au evadat din centrul de arest al IPJ Maramureș, situat în Baia Mare. ActualMM v-a...

EXPERIMENT ȘOCANT – Un polițist român și-a dezinfectat mâinile cu spirt, apoi a suflat în etilotest. Ce valoare a arătat aparatul

Un polițist de la Rutieră din Bihor a făcut un experiment prin care a demonstrat că aparatul etilotest poate fi "păcălit” dacă şoferul s-a...