AcasăOPINIIEDITORIALUL ZILEI – Coruptul obligat să lucreze cu corupătorul

EDITORIALUL ZILEI – Coruptul obligat să lucreze cu corupătorul

DISTRIBUIȚI

Pe zi ce trece devine din ce în ce mai clar că PDL a funcţionat şi ca o maşinărie politică de produs bani negri pentru funcţionarea grupării politice şi pentru campaniile sale electorale. Şi evident, pe lângă acestea, pentru oarece ”mărunţiş” în buzunarul şi familia fiecărui lider. De ce a cedat Darius Vâlcov şi s-a lăsat pradă ademenirilor lui Theodor Berna? Adică omului de afaceri care avea să-l dea în primire ca pe ultimul hoţ prost din România!?

Fostul ministru de Finanţe nu arăta câtuşi de puţin a imbecil. Nici măcar a om pus pe căpătuială, deşi conţinutul seifului lăsat la un prieten ne-ar putea contrazice. Şi totuşi, a rămas branşat la şpaga celui care îl mituia. Să fi fost alegerea lui Darius Vâlcov de-a dreptul maladivă sau mai are o explicaţie? Unii spun că fostul primar al Slatinei ar fi primit ordin să lucreze numai cu Tehnologica Radion. Avea comandă de la Bucureşti, de la conducerea PDL. Nici o lucrare din zonă nu putea fi câştigată de o altă firmă!

Cine este omul de afaceri Theodor Berna, proprietarul firmei de pomină Tehnologica Radion? Un pârlit de politician de la PDL, devenit consilier la Capitală pe vremea primarului Traian Băsescu (celebru de altfel pentru repartizările sale de afaceri pe diferiţi oameni din preajma sa). De altfel, Tehnologica Radion cea fără trecut avea să înflorească în special în oraşele şi sectoarele cu primari PDL. Marile tunuri ale lui T. Berna cu Tehnologica Radion au fost în sectorul 3, la Liviu Negoiţă, la Craiova, pe vremea primarului Solomon, şi în sectorul 6, la Poteraş. Explicaţia este simplă şi o avem ca declaraţie la DNA, semnată de ministrul Gabriel Sandu:

„Recunosc şi admit că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru, dar şi poziţia în conducerea centrală PDL. Nu cunosc dacă acest fapt reprezintă o infracţiune, dar pot confirma adevărul, că toţi politicienii care au acces la funcţii publice au plătit sume importante de bani pentru acest deziderat. Odată cu primirea acestor funcţii, politicienii devin părţi active ale mecanismului de recuperare a sumelor. Mai precis în momentul în care primeşte o funcţie publică, politicianul învestit se implică pentru recuperarea sumei de bani avansate de el şi de partid sau de alţii în campania electorală”.

Avem astfel o descriere fidelă a unui mecanism care a funcţionat în PDL. Şi în cazul Vâlcov, şi în cazul Gabriel Sandu, şi în cazul Ştefan-Pinalti, şi în cazul afacerilor Udrea-Cocoş. Fiecare vămuia diverse contracte cu statul sau cu primăriile. Umfla preţul şi pretindea un comision pentru partid, din care o parte rămânea în buzunarul politicianului. Restul, în numerar şi fără chitanţă, pleca la sediu. Culmea ironiei, oamenii de afaceri intraţi într-un asemenea joc al comisionului pentru a putea preda sumele în cash la partid şi la protectori au ajuns la facturile false şi la insolvenţe sau chiar faliment. Şi Theodor Berna e aproape calic, şi Nelu Iordache şi mulţi alţii au fost storşi de operaţiunile de comisioane pentru partid.

Începe să fie cât se poate de clar că PDL-ul a funcţionat ca grup politic de scos bani din bugetul public şi din cele locale. Cine a brevetat Operaţiunea? Traian Băsescu? Vasile Blaga, mai descurcăreţ de profesie şi specializat în campanii electorale? Sau Radu Berceanu? Elena Udrea şi Dorin Cocoş pot fi trecuţi între cei care au perfecţionat-o până la sume gogonate. De bună seamă că Emil Boc nu prea intră în calcul. El n-a depăşit anvergura unei umbrele de complezenţă la adăpostul căreia câţiva clujeni s-au îmbogăţit loco sau la Bucureşti.

Ce rol a jucat Traian Băsescu pe această placă turnantă a banilor pentru partid?

Vizitele lui Darius Vâlcov la DNA ar putea aduce alte probe la morişca banilor negri practicată de PDL. Pur şi simplu Darius Vâlcov ar putea da declaraţii cu numele celor care i-au cerut să lucreze numai cu Tehnologica Radion. Cine a inventat maşinăria şi cum a funcţionat?

Şi, mai ales, cine a condus-o?

Cornel Nistorescu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA