AcasăOPINIIEDITORIALUL ZILEI - Blaga şi plaga

EDITORIALUL ZILEI – Blaga şi plaga

spot_img

DISTRIBUIȚI

De fiecare dată când un ”gânditor” PNL este anunţat pe un post de radio sau de televiziune, dau fuga să-l ascult. În spusele sale încerc să citesc felul în care se conturează viitorul nostru politic. Mai aflu şi eu ce ne aşteaptă şi ce ne pregăteşte Opoziţia! De obicei, canalul preferat al liberalilor (băsişti şi unii chiar anti-băsişti) este Realitatea TV, unde, la emisiunea lui Rareş Bogdan (cea cu audienţă ”enormă”, de obicei în jur de 1%, dar mai ales sub, de data aceasta izbutind un spectaculos 0,5%), se înghesuie să se exprime şi toţi culegătorii de scame de pe imaginea PNL.

Lustragiilor la imaginea PNL li se adaugă şi mercenarii mediatici, cei plătiţi să toace Puterea cu orice preţ. La ultima apariţie a enervant de plicticosului Vasile Blaga, co-preşedinte al partidului prezidenţial (asta au tot promis cei din PNL – ”realizarea programului lui Klaus Iohannis”), am remarcat acelaşi lucru ca în discursurile Alinei Gorghiu (şi ea abia plecată de pe Realitatea TV) sau ale lui Cătălin Predoiu, principalul lustruitor al mesei din amintitele studiouri. Toţi trei, ţinuţi de mână de Rareş Bogdan, trag din toate poziţiile în Victor Ponta de parcă ei ar fi principalii pistolari politici ai ţărişoarei noastre. Ca la concurs, ca la coridă. Numele premierului seamănă cu o ţintă sau cu pânză roşie care îi încinge pe liberali şi pe vajnicii băsiştii. Iată un extras din ultima tiradă a co-preşedintelui PNL:

Va fi greu pentru PSD să-l mai suporte, ei îşi dau seama că pierd puncte în fiecare zi. Ar trebui să demisioneze, pentru că face foarte mult rău acestei ţări. Nu mai are dialog cu nimeni din Uniunea Europeană, nu mai are dialog cu niciunul dintre partenerii noştri strategici. Aroganţa ieşită din comun l-a distrus. Când a ajuns la putere spunea cine trebuie arestat şi cine nu. După ce a pierdut alegerile, a spus că a învăţat din înfrângere. Guvernează foarte prost. Omul acesta, dacă te uiţi în programul lui de guvernare, şi-a luat o serie de angajamente, cum ar fi că va restructura societăţile cu capital de stat şi că va creşte gradul de colectare de la 32,8% la 38%, că va combate evaziunea fiscală, care însă, e tot la 102 miliarde de lei, dar nu a respectat niciunul dintre acestea (…) Eu aştept ce aşteaptă populaţia României, aştept demisia. Orice demnitar aflat în poziţia sa, grea, care face foarte mult rău ţării lui, cu un minim de demnitate şi-ar da demisia. Vedeţi, în fiecare zi se agaţă de putere. Nu a fost bun pentru PSD, vedeţi, l-au executat. Bătălia din PSD s-a dat între el şi Liviu Dragnea, nu între Dragnea şi Rovana Plumb”.

Are cineva ceva împotriva acestor propoziţii tăioase, spuse pe seama celui mai agresiv şi incoerent premier al României? Presupun că nu! Orice amator de viaţă politică românească se poate regăsi în caracterul tăios al spuselor nemilosului co-preşedinte al PNL. Ceea ce nu-l face pe Vasile Blaga nici mai înţelept, nici mai drăgălaş, nici mai folositor vieţii noastre politice. Şi nici mai interesant. Nu diferă cu nimic de trăsăturile plăgii politice din ţara noastră. Un lătrău ca toţi lătrăii care toacă Puterea, şi nu un politician care are o soluţie şi se zbate să ne propună o alternativă. Vasile Blaga, ca şi Alina Gorghiu sau Cătălin Predoiu, inclusiv Ludovic Orban, s-a specializat în reacţii prompte la zicerile sau dezicerile lui Victor Ponta, fără să-şi dea seama că seamănă cu el perfect, ca în epoca de glorie a opoziţiei USL. Cum scapă Ponta o propoziţie, cum iese unul dintre ei ca să i-o întoarcă şi să-i ceară demisia.

Este adevărat, critica dură la adresa Puterii face şi ea parte din registrul comportamental al Opoziţiei. Din păcate, în ultimele luni, activitatea politică a PNL-ului se reduce doar la taxarea zicerilor lui Victor Ponta şi, mai nou, la cele care se petrec în PSD. În fapt, cei trei-patru vorbitori ai PNL pot să-şi dea doctoratul în activitatea şi declaraţiile PSD-ului, rămânând ”lemn-Tănase” la construcţia unui viitor pentru România, viitor ce trece obligatoriu printr-un alt mod de a face politică.

Nu a promis Klaus Iohannis ”un alt mod de a face politică”? Cum se vede promisiunea preşedintelui Iohannis în zicerile Alinei Gorghiu, ale lui Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu? Probabil că unii văd o schimbare radicală, în vreme ce eu, lovit parcă de dogoarea soarelui scăpat pe cer, nu văd nici o diferenţă între Elena Udrea şi Alina Gorghiu, între Emil Boc şi Cătălin Predoiu, între Răzvan Ungureanu şi Victor Ponta. Nişte actori rataţi în postura de politicieni impostori, concentraţi mai ales pe aplauze şi pe atingerea intereselor proprii. Face Vasile Blaga o excepţie de la această condiţie? Cu ce se diferenţiază el de cloaca pe care o reprezintă cu brio? Rapacele vameş de la Oradea nu-i decât o declinare a bandei politice din PDL, o nuanţă liberală a plăgii politice, o figură care se deosebeşte de celelalte prin faptul că la un moment dat s-a opus Elenei Udrea şi l-a deranjat pe Traian Băsescu. Nimic altceva. Oricât ar fi el de protejat de procurorii care cercetează dosarul Microsoft, Vasile Blaga rămâne omul interpus pe drumul banilor pentru alegerile din 2009. Iar Alina Gorghiu, partenera lui Mişu Vlasov şi a lui Pinalti. Iar Cătălin Predoiu, umbrela sau fraierul de la Ministerul Justiţiei în spatele sau la umbra căruia a lucrat Alina Bica.

Oricât de multă dreptate ar avea Vasile Blaga în acuzaţiile aduse lui Victor Ponta, el nu o face decât cu scopul de a evita un decont serios al activităţii sale. Portretul făcut de el lui Victor Ponta poate fi considerat o caricatură nemiloasă a adversarului său. Iar printre rânduri, un veritabil autoportret. Nu de alta, dar fălcosul politician de tip Caţavencu, ajuns ca prin minune în fruntea PNL, ne anunţă şi viitoarele sale preocupări politice majore:

Nu întâmplător am propus, luni, ca după 25 de ani, partidele parlamentare să se reunească şi să stabilească nişte priorităţi care să se realizeze pe mai multe cicluri electorale. Noi propunem şase teme mari de discuţie tuturor partidelor parlamentare: Stabilitatea macro-economică, absorbţia fondurilor europene, dezvoltarea infrastructurii, reforma administraţiei publice locale, spaţiul Schengen, preşedinţia Comisiei Europene”,a spus pedelisto-liberalul cu acelaşi prilej.

Mai trebuie adăugat ceva. Că preocuparea sa de a rezolva restanţa aderării la spaţiul Schengen ţine de chiar prestaţia istorică a aceluiaşi Vasile Blaga. El a fost cel care în 2005 s-a luptat pentru reducerea valorii contractului cu EADS, izbutind unul mai ieftin care prin aplicare a dus la o creştere a cheltuielilor cu peste o sută de milioane de euro, plus o securizare a numai jumătate din perimetrul de graniţă al României. Şi ca să fie o problemă aproape insurmontabilă, Vasile Blaga a trudit la introducerea sistemului Motorola, sistem de comunicaţii americano-israelian, în sistemul EADS, sistem de comunicaţii de tip militar, adoptat de toate ţările Uniunii Europene.

Pe vremea asta, când interceptările americane şi europene au devenit industrie, performanţa lui Vasile Blaga rămâne unică, inexplicabilă şi greu de scos la liman, indiferent de cine va ajunge în Palatul Victoria.

Cornel Nistorescu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA