AcasăOPINIIEDITORIALUL ZILEI - Modelul cubanez sau teoria lui Einstein pe înțelesul tuturor

EDITORIALUL ZILEI – Modelul cubanez sau teoria lui Einstein pe înțelesul tuturor

DISTRIBUIȚI

Oricât am sta noi cu coada pe sus că ne-au dat americanii scut și suliță, cu care am întărâtat printre stinghiile gardului ursul din Răsărit, trebuie să recunoaștem că, în locul modelului suedez visat de Ion Iliescu prin anii ’90, ne-am trezit după douăzeci de ani de frecat menta societății de consum jucând rolul întors pe dos al modelului cubanez.

Ei au avut un dictator, noi am avut un dictator. Ei au anunțat revoluție comunistă la megafon, noi am anunțat-o pe aia capitalistă la televizor. Battista a fugit până în Florida cântând „La Cucaracha”, ca să-și bea liniștit pensia de miliardar cu paiul, nea Nicu a fugit până la Târgoviște, a cântat „Internaționala” și a păpat o porție fierbinte de gloanțe, după care, când veni vorba de vinovăție, ne-am pus și noi battista pe țambal.

Drept îi că Fidel Castro n-a afirmat că dictatorul lor ar fi întinat nobilele idealuri ale capitalismului și nici Che Guevara nu prea avea obiceiul să umble cu Victor Ponta pe piept, în schimb și Fidel Castro, și Ion Iliescu au acuzat oarece dureri intercostale pricinuite ba de juniorul cu trabucul între dinți, bolnav de revoluție continuă, ba de seniorul Coposu, ce i-a înfipt tătucului sula democrației în coaste, suflându-i fumul de kentană în ochi.

Cubanezii au construit comunismul dansând rumba din buric, noi am jucat sârba în căruța capitalismului trasă de telegarii activiștilor de partid și ai băieților cu ochi albaștri.

Ei au plantat rachetele lui Hrușciov la doi pași de Guantanamo, dar n-au apucat să culeagă recolta că le-a tras Kennedy preșul de sub picioare, noi stăm pitulați sub scutul lui Obama la Deveselu și așteptăm să ne plouă în cap cu litere chirilice.

Ei au fost până mai ieri o țintă americană, noi suntem de alaltăieri o țintă rusească.

La Havana, într-un sondaj recent, Obama a fost cotat, în materie de simpatie, cât frații Castro la un loc.

La București, Putin a depășit cota lui Dracula și, cum investitorii străini nu se grăbesc să-și îngroape averile într-o țară-țintă, muscalii ar fi tentați să transforme plaiurile mioritice în Dracula Park.

Raul Castro a afirmat că Obama e un băiat bun, Klaus Johannis a lăsat să se înțeleagă, pe mutește, că și Putin ar fi bum-bum.

Conform teoriei relativității a lui Einstein, pe înțelesul tuturor, cubanezii, care i-au invitat pe americani să-și vâre cu grație nasul în curul lor, se simt relativ mai bine decât noi, care stăm cu nasul în curul rușilor.

Mircea Dinescu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA